NOVO ISTRAŽIVANJE

NAKON 128 GODINA OTKRIVEN RAZLOG ZAŠTO SI JE VAN GOGH ODREZAO UHO? Na kobni dan dobio je pismo od brata, u njemu je bilo 100 franaka i potresna vijest

Vincent van Gogh si je možda odrezao uho nakon što je doznao kako će mu se brat oženiti, pokazuje nova istraživanje okolnostima pod kojima je tada nepoznati umjetnik počinio jedno od najslavnijih djela samosakaćenja.

Pisac Martin Bailey, istražujući za svoju novu knjigu 'Studio juga', otkrio je kako je Van Gogh 23. prosinca 1888. dobio od svojeg brata pismo u kojem ga obavještava da će se oženiti.

Theo Van Gogh bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umjetnik do tada nije prodao niti jednu sliku. Vincenta je vijest o bratovoj svadbi teško pogodila.

Bio je zabrinut da će bratova supruga ugroziti njihov odnos, te da si više neće moći priuštiti uzdržavati brata, kada će imati ženu i djecu.

Povjesničari su do sada smatrali kako je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovu svadbu doznao tek naknadno. No, Bailey je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu doznao ranije tog dana.

U Theovom pismu bilo je priloženo 100 franaka, i vijest da je njegova stara prijateljica Jo Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala udati se za njega.

Theo je pisao majci i tražio dopuštenje, a Jo je pisala svojem starijem bratu, koji je 23. poslao telegram s čestitkom. Bailey vjeruje da je Theo pisao Vincentu kad i majci, te da je Vincent pismo dobio 23. prosinca, na dan samosakaćenja.

Van Gogh je nakon rezanja uha završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je slikati do svojeg samoubojstva, dvije godine kasnije.

Danas je jedan od najslavnijih svjetskih slikara, no u svoje je vrijeme bio gotovo potpuno anoniman. Od četvero novina koje su objavile vijest o njegovom rezanju uha, dvoje su krivo napisale njegovo ime, a treće su tvrdile da je Poljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 01:36