MULTIMEDIJALNI PROJEKT

'Nakon rada za Guggenheim, Louvre i brojnih svjetskih projekata, uživam u stvaranju mega izložbe o Tesli'

Sascha Machiedo, direktor projekta Nikola Tesla Mind From the Future
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Jedan je bio inženjer koji je u umjetnosti pronašao ideje i kreativnost za svoje izume. Drugi je inženjer kojega je život odveo prema organizaciji umjetničkih izložbi.

Prvi je proputovao svijet kako bi pronašao ljude koji će razumjeti njegove ideje. Drugi je svijet proputovao zajedno sa svojim izložbama. Prvi je Nikola Tesla, genij koji je promijenio svijet, a drugi je Sascha Machiedo, direktor izložbe “Nikola Tesla - Mind from the Future”. Iako vuku određene sličnosti, Machiedo, koji je ujedno i voditelj međunarodnog dizajnerskog tima izložbe, kaže kako je on daleko od veličine kakva je bio Nikola Tesla.

- Bilo bi malo preumišljeno povući poveznicu između mene i Nikole Tesle. Takva povezanost tehničkog uma i umjetnosti definirala ga je kao renesansnog čovjeka svog vremena. Moj slučaj nije tako rijedak fenomen, samo se mora dobiti prilika da jedno i drugo možeš izraziti - rekao je Machiedo.

Dijete gastarbajtera

Odrastao je u Frankfurtu kao sin Riječanke i Hvaranina, ali kao dijete gastarbajtera nikad nije zaboravio svoju zemlju. Završio je studij strojarstva kao diplomirani industrijski dizajner, ali je od malih nogu volio umjetnost.

- Mislim da su mi to usadili roditelji. Doma smo uvijek imali puno knjiga o umjetnosti, vodili su me često u muzeje i putovali smo po svijetu. I otac mi je umjetnik, iako je po struci inženjer, pa se čini da je to onda malo genetski - kaže.

Nakon studija je s dva prijatelja otvorio inženjerski ured, a prvi posao bio im je za veliki Mercedes Benz kada su osmislili novi sustav postavljanja prostora za izložbe. Nekoliko godina bavili su se čisto inženjerskim poslom, a njegov put ka umjetničkim vodama počeo je prije 25 godina kada je za Deutsche Bank organizirao izložbu korporativnih kolekcija banke u muzeju Guggenheim u Berlinu.

- Voditelji muzeja su me prepoznali u tim posljednjim trenucima prije otvorenja izložbe kada sam rješavao neke škakljive stvari i svidjela im se moja spretnost pa su me angažirali da vodim njihovu izložbu ‘Andy Warhol’ po svijetu - prisjeća se Machiedo.

I tako je sve krenulo, Guggenheim mu je bio glavni klijent te je vodio njihove putujuće izložbe. Bio je u Las Vegasu, Tokiju, Bilbau, a svaka tri mjeseca promijenio bi novi grad. Tako je izgledao njegov život tri godine, ali vrijeme između seljenja izložbi je iskoristio na izuzetno kvalitetan način. Naime, bavio se VIP podrškom, odnosno organizacijom logistike za slavne osobe. Tako su mu, među ostalim, klijenti bili Boris Becker, Sylvester Stallone, Sting i grupa Metallica, a brinuo se za njihove provode, sastanke, putovanja te, naravno, prijevoz. I sve to paralelno s radom za Guggenheim. To je vrijeme živio “iz kofera”, nije imao stalno prebivalište, a putovnica mu je bila kao album ispunjen svim mogućim pečatima. Iako mu je život već tada bio izuzetno dinamičan, 2007. njegov je rad prepoznao i sam Giorgio Armani.

- U muzej Guggenheim stigla je izložba ‘Armani Retrospective’, a ja sam radio na postavu izložbenih primjeraka. Pričao sam s Giorgiom Armanijem na talijanskom, što ga je posebno dojmilo. Nedugo nakon toga nagovorio me da pratim njegovu izložbu po svijetu - ispričao je Machiedo.

Izložba je u tri godine prošla sedam svjetskih gradova, a osim na izložbi, Machiedo je radio i na preuređenju Armanijevih trgovina. Prema njegovu su dizajnu uređene Armanijeve trgovine u Moskvi i Berlinu, a ujedno je bio zaslužan za otvaranje prvog dućana Emporio Armani u Hrvatskoj u suradnji sa zagrebačkim trgovačkim društvom Lantea.

Na kraju je u svom životu uspio spojiti sve tri ljubavi: inženjerstvo, organiziranje evenata i umjetnost.

Unatoč brojnim putovanjima te odrastanju u Njemačkoj, oduvijek je povezan sa zemljom iz koje potječu njegovi preci.

- Svake godine sam ljetovao na našem moru, a kada sam kao student kupio svoj prvi automobil, odmah sam otišao u Hrvatsku i proveo ondje tri mjeseca - kaže Machiedo te dodaje kako najviše ljetuje na Hvaru otkud mu je otac i gdje ima obiteljsku kuću.

Ipak, iako ima hrvatske korijene i njemački mentalitet, za sebe kaže da nakon toliko godina i dalje ne može reći koji je grad, pa čak ni koja je zemlja njegov dom. Trenutačno živi u Zagrebu sa svojom obitelji i zasad namjerava ovdje ostati.

- Zagreb mi je sada dom jer mi je supruga iz Zagreba i živimo ovdje. Cijelo djetinjstvo i studij proveo sam u Frankfurtu i ta dva grada su mi, uz Hvar, glavni oslonci u životu. Ali, na kraju svega ne bih znao reći gdje mi je dom - ističe Machiedo. Dodaje da mu je nomadski način života bio prihvatljiv kada je bio mlađi, ali mu je sada potrebna jedna točka gdje može stati i spustiti kofere. I odabrao je Zagreb gdje mu supruga sada radi, a kći mu je ovdje krenula u školu. Jedan od razloga njegova boravka u glavnom gradu Hrvatske je izložba “Nikola Tesla - Mind from the Future”, koja će se iduće godine organizirati u Meštrovićevom paviljonu. Multimedijalno interaktivna izložba, koja se najavljuje kao najveći kulturno-umjetnički događaj iduće godine, trebala bi ponuditi jedan potpuno nov način konzumiranja umjetnosti, a za njezinim je kormilom upravo naš sugovornik.

Ulaz u Teslin um

- Hoda se kroz priču, s time što se ne gledaju samo slike po zidu ili objekti, nego se doslovno ulazi u um Nikole Tesle, u ta njegova putovanja, taj razvoj od dečka iz Smiljana do genija koji u New Yorku vlada u to vrijeme kao neka rock zvijezda - objašnjava Machiedo te dodaje da ovo nije klasični tip izložbe na koju su posjetitelji naviknuti.

- Posjetitelji neće razmišljati o tome koji su okvir vidjeli na zidu, nego će efekt biti jedan cjelokupni emotivni dojam - napominje.

U ostvarenju ovog pothvata koristit će sve što nudi moderna tehnologija, što će s jedne strane posjetiteljima ponuditi mogućnost da vide posljednje dosege suvremene tehnike, a s druge će strane organizatorima dati puno veću lepezu opcija za ostvarenje njihovih vizija. Ipak, Machiedo naglašava kako je tehnologija u svemu ovome samo alat za ostvarenje izložbe, a ne glavni predmet oduševljenja. Zbog korištenja novih sredstava, ali i načina prezentiranja ovo će biti prva takva izložba u svijetu.

- Ovo je prvi put da prezentiramo umjetnosti te život i djelo Nikole Tesle s ciljem da se nešto može uzeti doma od znanstvenog dijela, ali i emotivnog - dodaje Machiedo. Izložba će trajati od 20. studenog 2017. do 20. ožujka 2018., a nakon Zagreba odlazi u druge svjetske metropole poput New Yorka, Pariza, Budimpešte i Praga, odnosno u gradove u kojima je Tesla ostavio svoj utjecaj. Zadnje odredište bit će svjetski Expo u Dubaiju 2020., a Machiedo ističe da je izložba izuzetno važna za Hrvatsku jer će ju pozicionirati u visokom segmentu svjetske kulture.

- Glavna tema Dubai Expoa 2020. jest ‘Connecting Minds - Creating the Future”’ i cijeli svijet razmišlja kako svoju zemlju prezentirati na tom događaju. Mi imamo izložbu koja točno to reprezentira u jednom odličnom vizualnom okviru s temom Nikole Tesle koji je globalno bitan i atraktivan, i to je idealno mjesto da se izložba pokaže svijetu.

U organiziranju ovog događaja pomogla su mu sva prijašnja iskustva, ali ova velika ideja ne bi bila izvediva bez podrške vodećih institucija u državi, sponzora i partnera. Partner projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a budući da je projekt također od nacionalnog interesa, od samih začetaka odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji projekta su i gradonačelnik Milan Bandić te Grad Zagreb. Projekt ima podršku Ministarstva kulture, a sponzor projekta je Hrvatska elektroprivreda. HEP je prepoznao važnost ove multimedijalne umjetničke priče.

Entuzijazam

Prije deset godina, uz 150. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, Hrvatski je sabor na inicijativu HEP-a 2006. proglasio godinom Nikole Tesle. HEP je financijski i stručno sudjelovao u niz projekata u sklopu godine Nikole Tesle, od pokretanja web stranice, organizacije znanstveno-stručnog skupa “Život i djelo Nikole Tesle“, uređenja zgrade i okolice Muzeja Nikole Tesle u Smiljanu, obnove stalnog postava demonstracijskog kabineta Nikole Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu do izrade odljeva biste Nikole Tesle u Tehničkom muzeju i drugih projekata.

- Interesantno je, da samo tri dana nakon što je proradila hidroelektrana na Niagarinim slapovima, Šibenik je dobio svoju prvu hidroelektranu na Krki kojom se odmaknuo od tradicionalnih načina proizvodnje energije te je započeo eru proizvodnje „zelene“ energije. Hrvatska elektroprivreda je nasljednik tadašnjih elektrana i drago nam je da je upravo HEP sponzor koji je prepoznao važnost našeg projekta - istaknuo je Machiedo.

Projekt “Nikola Tesla - Mind from the Future” spaja HEP-ove težnje jer promiče ostavštinu možda i najvećeg genija rođenog na tlu Hrvatske na način koji je u svjetskim razmjerima odličan primjer znanja i inovativnosti. Multimedijalni projekt globalnog potencijala iza sebe ima iskusan umjetničko-producentski tim zahvaljujući kojem će izložba biti pravi doživljajni futuristički spektakl. Uz Machieda, ključna osoba projekta je i Helena Bulaja Madunić.

- Drago nam je da je Helena autorica i kustosica izložbe budući da je međunarodno nagrađivana redateljica, producentica i art direktorica, s 25 godina iskustva u kreiranju pionirskih inovativnih pripovjednih sadržaja i tehnologija na međunarodnoj sceni - kaže Machiedo. Uz entuzijazam i pokretačku snagu idejnih začetnika projekta, Siniše Šare i Krešimira Renze Prosolija te agencije Real grupa, producentske kuće koja stoji iza projekta, međunarodni umjetnički tim ima priliku realizirati sve kreativne ideje i intenzivno rade na dogovaranju svjetskih postava izložbe.

Agencija Real grupa s bogatim internacionalnim iskustvom uspješno posluje na sedam različitih tržišta, a Prosoli, vlasnik agencije odmah je prepoznao vrijednost projekta i za tržišta van Hrvatske zbog velikog interesa za likom i djelom vizionara i genija Nikole Tesle.

Machiedo upozorava na važnost Nikole Tesle u razvoju svjetske civilizacije.

- On nema samo tu jednu tehničku genijalnost, njemu cilj nije bio da postane zvijezda tehnologije, nego da je podijeli s narodom kako bi mu olakšao život. Izložba u Zagrebu bit će gotovo bajkovita slika Nikole Tesle, ali, naravno, u paraleli s realnom slikom njegova života - ističe Machiedo. Način na koji će biti prezentiran, ali i sadržaj izložbe pozicionirat će ju kao jednu od najinovativnijih, ali i sadržajno unikatnih izložbi u svijetu.

Izložba za sve

- Izložbe koje sadrže reviziju arhive, dakle kronološki posložene umjetnine na zidu ili u prostoru muzeja, i dalje imaju svoje mjesto. Tehnologija to nikad neće moći izgurati iz umjetnosti - kaže Machiedo i dodaje da klasične izložbe imaju jednu manu. Naime, potrebno je predznanje da bi se moglo uživati u njima, dok će s ovom izložbom posjetitelji dobiti priliku ući u priču koja je već izgrađena. Ono na što oni ciljaju su emocije koje će posjetitelji puno lakše moći osjetiti, neovisno bili oni školarac koji je prvi put ušao u muzej ili profesor umjetnosti koji je u karijeri prošao sve vrste izložbi.

- Želimo napraviti izložbu koja će biti dostupna svima i u kojoj će svi jednako moći uživati - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:55