SINIŠA LABROVIĆ

NAŠ POZNATI KONCEPTUALNI UMJETNIK NAPUSTIO HRVATSKU 'Ovo ovdje što nam se događalo je dosegnulo razinu izdržljivosti, postalo je teško i ponižavajuće'

 Srdjan Vrančić / CROPIX

Poznati hrvatski performer i konceptualni umjetnik Siniša Labrović danas je napustio Hrvatsku i odselio u Berlin, te je tim povodom dao intervju za N1.

Primarni motiv za odlazak bio mu je, kaže, obiteljski. "Žena i ja smo zadnjih 11 godina veze i osam godina braka živjeli razdvojeno. Ona u Vinkovcima, a ja sam uglavnom bio u Zagrebu. Na jednom performansu u Beču sreo sam sreo Andreja Mirčeva koji je dao otkaz na osječkoj Akademiji i rekao mi je da postoji velika potražnja za tetama u vrtiću u Berlinu. Nama se činilo da bi moja žena sa svojim pedagoškim iskustvom mogla s vremenom dobiti taj posao. Ovo ovdje što nam se događalo je s vremenom doseglo razinu izdržljivosti, postalo je teško i ponižavajuće na ovaj način živjeti, u Hrvatskoj, ali i u tom obliku veze."

Situacija na umjetničkoj sceni također ne obećava, kaže. "Vidljivo je tko preuzima sustav, koji je i prije bio užasno loš. Očit je nalet desnice, ljudi koji su povezani s Crkvom. Ne vidim ovdje dugoročno perspektivu da žena i ja opstanemo. Ja ću zadržati veze s Hrvatskom, dolazit ću raditi ovdje i dalje, nije mi intencija prekidati sve veze, ali probat ćemo u Berlinu", kaže Labrović.

Na pitanje o politici aktualne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Labrović je u intervjuu za N1 odgovorio: "To je gospođa koja se dobrim dijelom bavi mazanjem očiju, gospođa koja je nesposobna zaustaviti taj nalet."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:29