INTIMNA PRIČA

NATJEČAJNA IZLOŽBA U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI Jelena Blagović osvojila nagradu publike za seriju fotografija svoje majke

Zagreb, 220110.Fotografska izlozba 'Prije mene' mlade fotografkinje Jelene Blagovic, u galeriji Stancic.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / EPH
Prvu nagradu i 50 tisuća kuna osvojio je Igor Eškinja, Neli Ružić drugu nagradu, a Vesna Mačković treću

ZAGREB - Za seriju fotografija "O Njoj" umjetnica Jelena Blagović osvojila je nagradu publike devete natječajne izložbe T-HTnagrada@msu, koja se održala u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Preuzevši nagradu, koja uključuje deset tisuća kuna, Blagović je rekla kako joj je to jedna od najljepših nagrada koja se može dobiti jer o njoj odlučuju posjetitelji i drago joj je što su prepoznali intimnu priču s kojom se svatko na neki način može poistovjetiti.

"Serija fotografskih portreta majke koja je Jelena radila iz ljubavi i straha, univerzalna je ljudska priča o prisnom odnosu. U želji da pogledom zabilježi odnos majke i kćeri, te atmosferu roditeljskog doma, ispričala je priču o Njoj. I o sebi. Dio su iste sekvence, jer su jedna drugoj projekcija", ističe se u opisu tog umjetničkog djela.

"Mjesto odrastanja ujedno je mjesto sjećanja, mnemonički pejzaž, a to isto mjesto, bez Nje postaje beznačajno. Kao što će neminovno s vremenom i postati. No, strah je prevladan i ljubav, prisnost, privrženost stvaraju ozračje u kojem obje ostaju zauvijek", dodaje se.

Jelena Blagović završila je dvogodišnji studij fotografije pri Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi te preddiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu.

Nagrađena je stipendijom David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost, a od 2010. je zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao umjetnička asistentica pri Odsjeku snimanja.

Izložba "T-HT Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.", održala se od 10. do 26. ožujka, s radovima 38 predstavljenih umjetnika, izabranih između 172 prijavljena rada.

Prvu nagradu i 50 tisuća kuna osvojio je Igor Eškinja za djelo "Arhitektura urbanizma", Neli Ružić je za "Stolen Future" osvojila drugu nagradu, u vrijednosti 45 tisuća kuna, a Vesna Mačković treću, 40 tisuća kuna, za instalaciju "Pozdrav".

Nagrađeni radovi postaju dio stalnoga postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02