IZLOŽBA TJEDNA

Neujednačen opus Petra Dolića u Galeriji Račić

 Goran Vranić

Izložbu kipara Petra Dolića koja se do 10. studenog može pogledati u Galeriji Josip Račić Moderne galerije, “Amblemi ramskog zavičaja - U spomen ramskim gastarbajterima”, kao da su radile dvije osobe. Za skulpture, primjerice, “Bijeg” ili “Vikar”, povjerovala bih, da nisam znala na kojoj se izložbi nalazim, da su nastale stoljeće ranije, kao da kod pojedinih radova ovaj autor nije našao novi način da interpretira neke od klasičnih motiva. No to su, na sreću, rijetki iznimci.

S druge strane, naime, Dolić, kojeg pamtim kao jednog od najboljih autora za javnu plastiku, primjerice, Spomenik Oluja 95 u Kninu, ili najnoviji primjer, spomenik Vlaha Bukovca u Cavtatu, na svojoj samostalnoj izložbi u Zagrebu, i u oblikovanju sitnih figura, pokazuje sav svoj talent. Ponajviše se to odnosi na scene iz svakodnevnog života, primjerice minijaturne skulpture, dimenzija jedanaest puta trinaest centimetara, pod nazivom “Ašikovanje”, udvaranje. Izložba, naime, kroz tehniku bronce, bilježi sjećanja ramskih stanovnika, kako onih koji su ostali u tom kraju, tako onih koji su iselili, koja su se prenosila usmenom predajom i, ponekad, no u rijetkim slučajevima, fotografijom.

Ponekad su, može se pročitati uz izložbu, dok je radio na ovom ciklusu, u Dolićev atelje dolazili ljudi iz Rame, prisjećali se s njim anegdota iz vlastitog života, koje su potom zabilježene u skulpturi, kao jedina, i direktna, zabilješka tih sjećanja. Tri su ciklusa radova koje Dolić izlaže, Kod fotografa, Iz života Rame i Na jezeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31