OPASNI ART

NEZGODA U MUZEJU U PORTU Posjetitelj izložbe upao u Kapoorovo umjetničko djelo duboko dva metra

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 22.08.2018. u 11:32

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 09: Anish Kapoor poses in front of a piece of his work entitled 'Intersection' during a press preview at the Lisson Gallery on October 9, 2012 in London, England. The solo exhibition celebrates 30 years of the Lisson Gallery and its ongoing collaboration with the Turner Prize winning artist to showcase a large selection of his recent work. The exhibition runs at the gallery until November 10, 2012. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Getty Images

Umjetnost, čini se, može biti i vrlo opasna. Anish Kapoor, znameniti umjetnik britansko-indijskih korijena, napravio je instalaciju duboku dva i pol metra, crnu rupu, koju je nazvao “Silazak u limb”.

U tu je instalaciju, zagledavši se u nju očito malo dublje, upao jedan talijanski posjetitelj, šezdesetogodišnjak, prilikom obilaska Kapoorove izložbe otvorene u Fundação de Serralves, Muzeju suvremene umjetnosti u Portu u Portugalu. Kako pišu lokalne novine Público, čovjek je dobro i pušten je iz bolnice.

Umjetnik je kratko komentirao da je šteta da se to dogodilo. Kapoorov se rad može pogledati na izložbi "Radovi, misli, eksperimenti", umjetnikovoj prvoj izložbi u Portugalu na kojoj je pokazano 56 radova.

Fernando Rodrigues Pereira, glasnogovornik muzeja, stranim je medijima, među kojima je i Artnet, rekao: “Instalacija je privremeno zatvorena, no planiramo ju otvoriti u roku od nekoliko dana.”

Potvrdio je da je uz rad stajao i znak upozorenja, te da je u samoj sobi bio jedan od članova osoblja muzeja. Posjetitelji, inače, kako bi pogledali instalaciju ulaze kroz mala vrata, unutar kvadratne sobe je kružna instalacija, koja zbog vizualne varke ne izgleda toliko duboka koliko uistinu jest.

Kapoor je oblikovao rad da izgleda kao beskonačna dubina u prostoru, a pogled kod posjetitelja izaziva vrtoglavicu. Rad je, inače, nastao za Documentu u Kasselu 1992. godine, opisan je kao “prostor pun tame, ne rupa na dnu”.

Rad je nazvan prema slici poznatog talijanskog umjetnika Andree Mantegne. Jedan od najpoznatijih umjetnika svijeta uvršten je među britanske kulturne ikone.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo