'PORTRETI SADAŠNJOSTI'

NOĆ ALBERTA GIACOMETTIJA Izložbu radova autora nasjkuplje skulpture na svijetu u Umjetničkom paviljonu do sada pogledalo više od 37.000 posjetitelja

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 04.01.2017. u 15:42

Zagreb, 200916. U okviru ciklusa Najveci kipari 20. stoljeca, u Umjetnickom paviljonu otvorena je izlozba velikoga virtuoza kiparstva - Alberto Giacometti, Portreti sadasnjosti. Posjetitelji imaju priliku vidjeti Giacomettijeva djela posudjena iz francuske Fundacije Maeght - dvadesetak crteza, isto toliko litografija te skulpture.
Foto: Goran Mehkek / CROPX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

ZAGREB - Izložbu skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija "Portreti sadašnjosti", koja se zatvara 8. siječnja, razgledalo je od otvorenja krajem rujna u Umjetničkom paviljonu više od 37 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

 

Iz Umjetničkog paviljona kažu kako još uvijek postoji veliki interes za izložbu tog proslavljenog švicarskog umjetnika, pa će u subotu, 7. siječnja organizirati "Noć Alberta Giacomettija".

 

Na taj dan izložbeni prostor bit će otvoren od 10 ujutro do ponoći, a posjetitelje će se prigodno darivati i omogućit će im se kupnja kataloga s popustom, najavljuju.

 

Na blagdan Sveta tri kralja, u petak, 6. siječnja, Umjetnički paviljon će biti otvoren od 11 do 21 sat, a u nedjelju, 8. siječnja od 11 do 20 sati.

 

Izložba predstavlja 34 Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght među kojima je i "Čovjek koji hoda", remek-djelo kiparstva koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura.

 

Među ostalim, tu su i "Žene iz Venecije", ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji.

 

"Portreti sadašnjosti" posebno su osmišljeni za hrvatsku publiku, te u skladu s porukama njegovih djela o beznađu i neizvjesnosti nakon Drugog svjetskog rata, izložba uz pomoć projekcija propituje našu sadašnjost obilježenu mnogim ratovima i terorizmom.

 

Izložba je postavljena u okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", koji je započeo 2014. velikom izložbom Joana Miroa, nakon čega je 2015. uslijedila izložba francuskoga kipara Augustea Rodina.

ELIPSO

Izdvajamo