'PORTRETI SADAŠNJOSTI'

NOĆ ALBERTA GIACOMETTIJA Izložbu radova autora nasjkuplje skulpture na svijetu u Umjetničkom paviljonu do sada pogledalo više od 37.000 posjetitelja

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

ZAGREB - Izložbu skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija "Portreti sadašnjosti", koja se zatvara 8. siječnja, razgledalo je od otvorenja krajem rujna u Umjetničkom paviljonu više od 37 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Iz Umjetničkog paviljona kažu kako još uvijek postoji veliki interes za izložbu tog proslavljenog švicarskog umjetnika, pa će u subotu, 7. siječnja organizirati "Noć Alberta Giacomettija".

Na taj dan izložbeni prostor bit će otvoren od 10 ujutro do ponoći, a posjetitelje će se prigodno darivati i omogućit će im se kupnja kataloga s popustom, najavljuju.

Na blagdan Sveta tri kralja, u petak, 6. siječnja, Umjetnički paviljon će biti otvoren od 11 do 21 sat, a u nedjelju, 8. siječnja od 11 do 20 sati.

Izložba predstavlja 34 Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght među kojima je i "Čovjek koji hoda", remek-djelo kiparstva koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura.

Među ostalim, tu su i "Žene iz Venecije", ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji.

"Portreti sadašnjosti" posebno su osmišljeni za hrvatsku publiku, te u skladu s porukama njegovih djela o beznađu i neizvjesnosti nakon Drugog svjetskog rata, izložba uz pomoć projekcija propituje našu sadašnjost obilježenu mnogim ratovima i terorizmom.

Izložba je postavljena u okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", koji je započeo 2014. velikom izložbom Joana Miroa, nakon čega je 2015. uslijedila izložba francuskoga kipara Augustea Rodina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:21