PROJEKT

NOVA KULTURNA USTANOVA: U Rijeci se otvara Muzej farmacije sa 1500 izložaka

 Matija Djanješić / CROPIX

U godini Europske prijestolnice kulture koja se, nakon prvotnog nesnalaženja u novim okolnostima pandemije, počela micati s mrtve točke, Rijeka dobiva još jednu novu kulturnu ustanovu, Muzej farmacije.

Taj je projekt pokrenula riječka privatna tvrtka, Jadranski galenski laboratorij, koja je udružila snage s Muzejom grada Rijeke, a muzej, koji će se prostirati na 140 četvornih metara u Užarskoj ulici u centru grada, svoja će vrata otvoriti krajem rujna.

Kako je istaknuo Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a, počeci farmacije u Rijeci sežu u 1437. godinu, kada se u zapisu gradskog notara Antona de Renna de Mutina nalazi prvi materijalni dokaz o apotekariusu Antoniu Pertusanu iz Venecije, a koji uzima u zakup ljekarnu na gradskom trgu. - Čuvamo i vrijedne dokumente, knjige i predmete. Već duže vrijeme razvijamo ideju o osnivanju Muzeja farmacije u Rijeci - kazao je Usmiani, dodavši da se projekt priprema dugo i pažljivo.

Muzej farmacije imat će preko 1500 eksponata i bit će podijeljen u 10 zona koje će pokrivati različite segmente povijesti i razvoja ljekarništva u Rijeci, Hrvatskoj i svijetu. Posjetitelji će tako, u laboratoriju, moći vidjeti kako se spravljaju tablete i drugi pripravci, bit će tu i ljekarnička knjižnica, zeleni zid s ljekovitim biljem, a centralni dio zauzimat će Oficina, odnosno povijesna Ljekarna kolodvor.

Sa svojom građom uključio se i Muzej grada koji ima jako puno materijala vezanih uz riječku Algu, ljekarnu koja je dominirala farmaceutskom scenom u prvoj polovici 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25