ZA LJUBITELJE ARTA

Od majstora apstrakcije i pop arta do nove generacije fotografa

 

Ukoliko ste ljubitelj umjetnosti, ove godine mučit će vas slatke muke po pitanju izložbi jer je ljeto poprilično bogato izložbenim programom, bilo samostalno, bilo vezano uz pojedine festivale.

Od Pule, preko Rijeke, pa Jelse, Splita i Dubrovnika, preporučamo vam pet ljetnih izložbi koje su nam “zapele za oko”. Nekoliko gradova na moru nude izložbe Chagalla ili Dalíja, no uglavnom se radi o grafikama koje su mnogo puta otisnute. Mi vam preporučamo izložbe onih autora koji ustraju na svojem putu, koji ovo ljeto imaju što reći. Bilo da je riječ o autorima koji se bave geometrijskom umjetnošću, kao što su Mladen Galić, Damir Sokić i Eugen Feller, svaki od ovih autora na svoj način.

Izložbe trojice autora izmjenjivat će se čitavo ljeto na relaciji Jelsa - Split, a kao posveta opusu Jurja Dobrovića, rođenog Hvaranina, koji je dio svojih radova donirao upravo rodnom gradu. U Splitu se do kraja srpnja, pak, može pogledati izložba umjetnika koji je također ustrajao beskompromisno na svojem putu, Arsena Roje. Umjetnik je to koji je otišao iz ove sredine još šezdesetih godina prošlog stoljeća, i zapravo ga tek sada otkrivamo kao pionira pop arta na ovim prostorima, no fascinantni su i njegovi kasni radovi, dijelova tijela.

Vlado Martek, umjetnik i pjesnik, jedan od protagonista Grupe šestorice, u Rijeci upravo priprema svoju retrospektivnu izložbu na kojoj ćemo imati prilike vidjeti njegove radove iz svih razdoblja, uključujući i one najnovije koji su prvi put pred publikom. Lauba će, pak, u Dubrovniku, izložiti presjek suvremenih autora, od Marije Ujević do Alema Korkuta. Svakako će biti zanimljive i dvije fotografske izložbe, Jasenka Rasola, u Galeriji Makina u Pulu, koji snima statiste s nekoliko filmskih setova, one koji su uvijek u drugom planu, te Marka Ercegovića u Dubrovniku koji će pokazati što se zbiva iza samih Igara.

Katamaran Art, Mladen Galić, Damir Sokić, Eugen Feller

Jelsa, Hvar, Galerija Kravata,

Jelsa 27. 6. - 31. 8.

Projekt “Katamaran Art” započeo je izložbom Mladena Galića na Jelsi, a još izlažu Damir Sokić i Eugen Feller. Riječ je o programu koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično otvara u Jelsi i Splitu, ista izložba. Sam naziv “Katamaran Art” odnosi se na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split - Jelsa, kojom se svake godine, osobito ljeti, prevezu tisuće putnika.

Cirkulacija ljudi i roba uglavnom je vezana uz turizam i svakodnevni život lokalnog stanovništva. “Katamaran Art” ima cilj aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja, kako kažu Božo Majstorović i Marija Plenković, kustosi projekta, “u ovom se slučaju radi se o prometu ideja, u konkretnom slučaju, onih umjetničkih”. Kako je Juraj Dobrović Jelsi donirao dio svojih radova, te obiteljsku kuću s namještajem i opremom, ujedno se ovogodišnjim projektom najavljuje i velika Dobrovićeva izložba.

Zato su odabrali i trojicu umjetnika kojima je zajedničko upravo bavljenje apstrakcijom, a pri tom citiraju Sokića koji je zapisao: “…slikanje slikanja čini mi se danas jedino moguće. To nije interpretiranje, ni prepričavanje, ni glasina. To je čuvanje umjetnosti na dlanu i koliko je zadržimo toliko je i zaslužujemo.” Izložbe trojice umjetnika prvo su otvorene u Galeriji Kravata, a potom se sele u Split, u Galeriju umjetnina.

Izložba s više naslova, Vlado Martek

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka 12. 7. - 8. 9.

Izložba Vlade Marteka u Rijeci, inače njegova prva retrospektiva u ovom gradu, ima više naslova, neki od njih su “Umjetnost ljubavi moja”, “Ova poezija bolja je od idealne”, “Predizložba idealne izložbe”. Među ostalim, na izložbama će biti ispisane parole, među poznatijim je “Zaljubljen sam u državu, živio preljub”. Martek, inače, često ispisuje i agitacije poput Čitajte Majakovskog, Čitajte Cvetajevu, Čitajte Rimbauda... i sl., koje će se također moći pogledati.

Izložba će se baviti Martekovim višegodišnjim djelovanjem na sceni, kao i raznim medijima kojima se bavio, počevši od sedamdesetih godina, kada stupa na scenu djelujući u Grupi šestorice koja je umjetnost izvela na ulice, izvan galerijskog postava. Bave se i njegovim pjesničkim opusom. Na izložbi će, inače, biti tristotinjak radova, kroz koje se prati, kako se navodi, “umjetnikov dvojaki odnos prema knjizi i pisanoj riječi, od fascinacije buntovnim potencijalom riječi do nelagode zbog knjige odložene na police, zatvorene u uski krug zaljubljenika.

Slijedimo pisanu riječ izvedenu u prostor, bilo javni prostor, bilo prostor drugog medija - crtanje, slikanje ili kiparenje riječima...”. Kustosice su Alenka Gregorič i Ksenija Orelj, postav će raditi Ajdin Bašić, u suradnji s Mestnom galerijom Ljubljana, a odvija se u sklopu pretprograma Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Statisti, Jasenko Rasol

Galerija Makina, Pula, 12. srpnja do 1. kolovoza

Jedan od najboljih fotografa svoje generacije Jasenko Rasol pet je godina bilježio statiste na sljedećim filmovima i sa sljedećim redateljima: Danijel Kušan “Ljubav ili smrt”, Dalibor Matanić “Zvizdan”, Snježana Tribuson: “Sve najbolje”, Veljko Bulajić: “Bijeg do mora”, Dana Budisavljević: “Dnevnik Diane Budisavljević”. Rezultate, ono što je snimio, pokazat će na izložbi u Galeriji Makina u Puli, koja prati suvremenu umjetnost, s naglaskom na fotografiju, a vodi ju Hassan Abdelghani, i sam fotograf.

U pozivu na izložbu navodi se: “Fotografirajući statiste, ljude koji u filmskom kadru ispunjavaju prostor ‘iza’ glavnih glumaca, autor Jasenko Rasol destabilizira hijerarhiju filmskoga seta po kojoj su oni samo nositelji zadane funkcije. Izvlačeći ih u prednji plan, bilježeći osobne geste ili radnje, premješta ih iz anonimnog kolektivnog prostora u zonu singularnosti”. U kolovozu se u ovoj galeriji otvara izložba “Aka Bojić, Sašo Podgoršek i Luka Umek. The band. The visuals”, povodom četrdeset godina Laibacha.

Zatvaranje kruga, Arsen Roje

Galerija umjetnina Split, do 28. srpnja

Pisali smo već o ovoj izložbi, ali je vrijedna svake preporuke, pa i one ponovljene. Kustosi su Branko Franceschi i Ješa Denegri. Denegri među ostalim piše uz izložbu: “Roje je u uvjetima američkog umjetničkog sustava izgradio i afirmirao svoje slikarsko djelo, no da li je to bilo ono o čemu je sanjao kad je odlazio iz Splita, ostaje njegova intimna osobna tajna.” Naime, ovaj je umjetnik krajem šezdesetih otišao iz rodnog grada prvo u Pariz, potom je produžio za New York i za Los Angeles, gdje je i preminuo.

Kako se nije vraćao u domovinu, za njega se nije znalo u javnosti, pa čak i u užim umjetničkim krugovima, sve do ove izložbe. Jedan je od rijetkih predstavnika pop arta poslije rata na ovim prostorima, među njegove najpoznatije radove se ubrajaju plakati za Altmanov “M.A.S.H.” te za Fellinijev film “Casanova”, za koje je osvojio prestižne nagrade Motion Picture Advertising Award. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama diljem SAD-a, a predstavljale su ga znamenite galerije Ivana Karpa O. K. Harris u New Yorku i Perez Projects u Los Angelesu. Izložba je napravljena u suradnji s umjetnikovom obitelji, prije svega njegovom udovicom, po struci povjesničarkom umjetnosti, Jasenkom Roje.

Izložba u Splitu objedinjuje crteže na papiru u kombiniranoj tehnici na tragu estetike pop arta koje je Roje izveo u Splitu 1965. i 1966. godine pred odlazak u inozemstvo i izbor iz njegovog posljednjeg ciklusa “Body Parts” slikanog mahom uljem na platnu u zadnjim godinama života, a riječ je o ostarjelim dijelovima tijela. Naziv je “Zatvaranje kruga”, spajanje početka i kraja, Splita i Los Angelesa, mladog i zrelog umjetnika.

Fascinacije,

palača Sponza, Dubrovnik, od 12. srpnja

Izložbom Fascinacije Lauba, kuća za umjetnost i ljude “nastupa” u Palači Sponza, u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Svoje će radove izložiti sedmero suvremenih umjetnika, čije radove će posjetitelji moći razgledati i kupiti do 15. kolovoza 2019. Izlažu Gordanu Bakić, Mariju Ujević Galetović, Duju Jurića, Alema Korkuta, Kristiana Kožula, Đuru Sedera te umjetnički dvojac iz New Yorka TARWUK. Uz njihove radove, Lauba će u Sponzi izložiti i “Crvenu stijenu” Siniše Majkusa. Izložba će se moći pogledati do 15. kolovoza. Nakon toga, u sklopu izložbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara slijede dvije izložbe, jedna je Dubravke Lošić, a druga Marka Ercegovića. Ercegovićeva izložba “Iza Igara” pokazat će fotografije kojom je zabilježio publici inače nevidljiva, zakulisna događanja u procesu nastajanja festivala, i također će se otvoriti u Sponzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:24