MUZEJ GRADA

OD SRIJEDE U MUZEJU GRADA ZAGREBA Gdje se na Trešnjevci kupovalo meso, a gdje su se popravljale rajngle

 

Kako se nekoć živjelo na Trešnjevci, gdje se kupovalo meso i gdje su se popravljale rajngle, kad se Trešnjevka počela širiti i kad je dobila velike tvornice, kao i osobne priče ranijih stanovnika, sve će se to moći vidjeti i čuti na izložbi “Trešnjevka - prostor i ljudi “ kojom se nastavlja četvrta etapa projekta Muzeja grada Zagreba “Zagrebački kvartovi”.

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu u 19 sati u Muzeju grada Zagreba.Nakon Prvog svjetskog rata ovaj dio grada bio je jako zapušten. Trešnjevka je bila radnički kvart. Bile su ovdje uglavnom potleušice, daščare koje su mnogi gradili radije nego da stanuju natrpani u stanovima u centru Zagreba s drugim radnicima. Krajem 20-ih godina uveden je prvi autobus koji je Trešnjevku spajao s centrom, a onda je 1935. godine tramvaj prošao Tratinskom i Ozaljskom ulicom.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća prostor dviju gradskih četvrti, Trešnjevka je mjesto brojnih metamorfoza. Od pojave toponima Črešnjevka i Trešnjevka, preko nastanka sela i rasta radničkih naseobina južno i zapadno od pruge u smjeru Siska, do njihove integracije u grad, izložba nastoji kompleksno “zaroniti” u povijest prostora današnjih gradskih četvrti Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug. Urbanizam, arhitektura, modernizacija te društveni život i svakodnevica zastupljeni su u većim i dvjema manjim temama o rijeci Savi i Savskoj cesti.

- Trešnjevku predstavljamo kao cjelinu, ali nastojimo učiniti vidljivim i razne dijelove gradskih četvrti, povijesna naselja i prostore s vlastitim podidentitetom: Ciglenicu, Gajevo, Gredice, Horvate, Jarun, Knežiju, Ljubljanicu, Pongračevo, Prečko, Remizu, Rudeš, Srednjake, Staglišće, Staru Trešnjevku, Voltino i Vrbane. U tom segmentu koristili smo sjećanja stanovnika i fotografije iz obiteljskih albuma - kaže Kristian Strukić, kustos i voditelj projekta.

Koncepciju izložbe izradili su Kristian Strukić i Goran Arčabić, a oblikovanje izložbe Nikolina Jelavić Mitrović. Studijske izložbe u sklopu projekta nastoje posjetiteljima predstaviti kvart i stanovnike spajajući pogled izvana s osobnim iskustvom.

- Priče ispričane iz perspektive stvarnih aktera prenose na izložbe djelić atmosfere kvartovske svakodnevice te pružaju pogled iznutra na prostor, događaje i vrijednosti - smatra Kristijan Strukić. Izložbu “Trešnjevka - prostor i ljudi” moguće je razgledati od 29. studenog do 25. veljače 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:24