PREMINUO VELIKAN

ODLAZAK LEGENDARNOG TVORCA MARVELOVIH SUPERJUNAKA Umro je bog stripa Stan Lee (95): Stvorio je Spider-Mana, Hulka, dr. Strangea, Iron-Mana...

 REUTERS
 

Težak dan - u predvečerje se pronio glas da je svijet ostao bez još jednog superheroja. Stan Lee, bog stripa, čovjek koji ih je pretvorio u legitimnu umjetničku formu, preminuo je u 95. godini života.

Prije toga udahnuo je život Spider-Manu, Hulku, dr. Strangeu, Fantastičnoj četvorci, Daredevilu, Black Pantheru, stvorio je likove Ant-Mana, Iron-Mana i Thora i bio kreativna snaga iza čitavog X-Men univerzuma.

Marvel Comics co-creator Stan Lee shows his hands after placing them in cement during a ceremony in the forecourt of the TCL Chinese theatre in Los Angeles, California, U.S., July 18, 2017.   REUTERS/Mario Anzuoni
REUTERS

Da ga nije bilo, kažu, maskiranih junaka bilo bi puno manje, bili bi anonimna sirotinja, ali vodili prilagođenije, jednostavnije živote, jer Lee je bio majstor arhetipa junaka s greškom, samotnog mučenika, neprilagođenog heroja grešnika, što je ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća izazvalo revoluciju u načinu na koji stripovi nastaju, kako se čitaju i promišljaju.

FILE PHOTO: Marvel Comic Books founder Stan Lee poses with one of his characters
REUTERS
Stan Lee pozira uz lutku Spidermana i glumca Lou Ferrigna koji je glumio 'Nevjerojatnog Hulka'

Iza njega ostala je kompanija Marvel, na krovu svijeta. Stripove ne samo da je iz opskurnosti izveo u mainstream i pretvorio u kulturološki fenomen nego je Marvel, čiji je šef do smrti bio, na njegovim likovima konačno kapitalizirao svoju vrijednost okrećući milijarde na filmskim adaptacijama.

Samo njihovih 20 filmova u posljednjih deset godina u svjetskim kinima zaradilo je 17,4 milijarde dolara i potpuno promijenilo način na koji se suvremeni blockbusteri planiraju, snimaju, distribuiraju i povezuju u jednu veliku priču.Lee je u zimu 1922. rođen u njujorškoj radničkoj obitelji kao Stanley Martin Lieber, njegovi su bili rumunjski imigranti židovskog podrijetla.

FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of
REUTERS
Stan Lee na premijeri 'Iron Mana 3'

Pseudonim po kojem je danas poznat uzeo je dok je radio kao ispunjivač tekstova u tvrtki Timely Comics.“Mislio sam da ću jednom napisati veliki američki roman i nisam želio potrošiti svoje ime na glupaste stripeke”, reći će kasnije, baš kao što će na neki način napisati svoj veliki roman, samo kroz drugi medij. Jer njegovi su junaci su uvijek bili odraz ere u kojima su živjeli, američkih strahova i opsesija.

DC je vladao kroz Supermana, Batmana i Flasha, oni su bili neuništivi i uvijek ispravni junaci bez mane koji su lakoćom gazili negativce, a onda su stigli Leejevi “junaci s greškom”, obični klinci iz susjedstva, nesigurni šaljivci, problematična ekipa, krvava ispod kože. X-meni su, pišu strani mediji koji su se sinoć naveliko opraštali od Stan the Mana, nastali kao odraz kontrakulture, a na valu pokreta za ljudska prava Lee je izmislio Lukea Cagea, Nicka Furyja i Black Panthera, čija je ekranizacija nedavno pomela svjetska kina.

FILE PHOTO: Marvel Comics co-creator Stan Lee attends a tribute event
REUTERS

“Ne imati različite rase i nacije u stripovima, potpuno je suludo jer svijet je različit i što ih više uključimo što prije, to bolje”, rekao je prije tri godine Lee. U zlatno doba Marvel je zbog njega prodavao 50 milijuna stripova godišnje, 1972. Lee je postao šef kompanije, a legenda kaže da je u to vrijeme, punih deset godina u komadu, pisao po jedan strip svakog dana. Njegova era u Marvelu puna je i kontroverzi, svađi oko novca, ljubomore na mlađe autore, svađa oko autorstva, piše jučer EW. Ali, nikad nije zadržao autorska prava nad svojim likovima, pa kad je Marvel 2009. za 2,4 milijarde dolara prodan Disneyju, Stan nije vidio ni centa.

Premalo je redaka u novinama da se zabilježe svi njegovi usponi i padovi. Sedam desetljeća bio je oženjen danas također pokojnom Joan Boocock Lee, koja je u mladosti bila model za šešire, a roditelji su dvoje djece (jedno je umrlo nekoliko dana nakon rođenja). Pod stare dane borio se s upalom pluća, nikad dokazanim optužbama za maltretiranje žena, sudskim ratom protiv svojeg menadžera i bizarnim provalama na svoje imanje.U ožujku je u videoporuci rekao: “Mislim na vas, moji fanovi, najbolji ste na svijetu”. Stan Lee je umro, ali hej, u svijetu stripova, koji to junak zauvijek ostaje mrtav?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50