U ZAGREBU

ODRŽANA AUKCIJA ZBIRKE SUVREMENE UMJETNOSTI Tadićevi 'Suveniri' prodani za čak 53.000 kuna više od predviđene cijene

 Tomislav Krišto / CROPIX
 

Rad “Suveniri” umjetnika srednje generacije Marka Tadića, svojedobno predstavnika na Venecijanskom bijenalu, u kombiniranoj tehnici na drvu i tapeta, prodan je na jučer održanoj aukciji na Zagrebačkom velesajmu za 68.220 kuna iako je predviđena cijena za taj rad bila 15.000 kuna. Tako se Tadić prometnuo u najveće iznenađenje ove aukcije. Nadmetanje između dvojice kupaca, jednog koji je bio u dvorani i drugog koji je cijenu podizao preko telefona, trajalo je više minuta. Isti kolekcionar, koji je, dakle, bio u dvorani i kupio Tadićeve “Suvenire” pobijedivši u tom duelu, kupio je “Ručne granate” Ivana Fijolića za 16.875 kuna, “Spartakove suze” istog autora za 9750 kuna te nekoliko radova Kristijana Kožula.

Drugi je, pak, kupac kupio “Crveni krevet” Kristijana Kožula za 18.750 kuna te instalaciju “Ovce koje se nisu izgubile” Matka Vekića za 28.500 kuna, za koje je također neko vrijeme trajalo nadmetanje.

Zagreb, 121019.
Zagrebacki velesajam.
Aukcija zbirke Filip Trade.
Na fotografiji: radovi na aukciji.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Radovi suvremene umjetnosti koji su se mogli jučer kupiti iz kolekcije su Zbirke Filip Trade u stečaju, a aukciju je održala kuća Kontura. Bilo je dosta ljudi na aukciji u paviljonu 7a, nadmetala ih se nekolicina. Dvadesetak je radova prije same aukcije, kako je rekao Zdravko Mihočinec koji je aukciju vodio, povučeno iz prodaje odlukom stečajne upraviteljice. Među ovim je radovima bio i “Crveni znak” Ivana Kožarića, procijenjen na 100.000 kuna, ali i “Meandar” Julija Knifera.

Jedna skulptura s motivom bika Vojina Bakića prodana je za 4500 kuna, a druga, iako početno procijenjena na 7000 kuna, prodana je za dvostruko veći iznos, 14.250 kuna, i za nju se nadmetalo. Rad “Storypads” Marka Tadića procijenjen na 5000 kuna, a prodan za 9650 kuna. Sitotisak na papiru Vjenceslava Richtera “80f”, procijenjen na 1000 kuna, prodan je za 1350. To su, ujedno, i jedini radovi koji su premašili previđenu cijenu. Prodano je malo manje od trideset radova, na aukciji slika, skulptura i instalacija, djela, osim nabrojanih, Ivana Picelja, Miroslava Šuteja, Božidara Rašice... Nakon ove održana je i aukcija fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57