SUVREMENI PLES

ONI PLEŠU SOLO Deseto izdanje Monoplaya okuplja najbolje plesače iz Hrvatske i Europe u Zadru (plus jedna izvedba na otoku Silbi)

OBJAVLJENO:
 • 16.08.2018. u 09:47

 • 'Love will tear us apart'

  Zadarski festival sola “Monoplay”, koji ove godine ima svoje deseto izdanje, održat će se od 20. do 24. kolovoza.

  Umjetničke direktorice festivala su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski, a festival zajednički organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba.

  Program za mlade

  Prije festivala će se održati edukativna platforma STREAM Zadar. Riječ je o događaju koji mladim plesačima omogućava da vježbaju i usavršavaju se uz vodeće plesne umjetnike, a osim toga i da se upoznaju sa suvremenim tehnikama, kao i trendovima na području plesne umjetnosti.

  Festival otvara koreografkinja Sanna Myllylahti s “I Will Tell You When I Am Ready”, u kojem propituje našu neprestanu žurbu, kao i činjenicu da nam je vrijeme na zemlji ograničeno. Drugog dana nastupa plesač Xavier Le Roy s komadom “Self Unfinished”.

  Riječ je o jednoj od njegovih najpoznatijih koreografija, koja je premijerno izvedena prije 20 godina, a otada je gostovala na pozornicama diljem svijeta. Trećeg dana festivala, uz izvedbe studenata Studija plesa pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, bit će izveden “Close ups” u izvedbi Magdalene Reiter. Potom domaći plesač Matija Ferlin izvodi “Staging a Play: Antigona”, koji dramska lica i njihove funkcije iz Antigone svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas. Zadnjeg dana festivala nastupa Jesus Rubio Gamo, koji će plesati “Now that we are not too old yet”, a predstavit će se i zadarska plesna scena.

  Nastup na Silbi

  Festival ima popratni program Monoaza, u sklopu kojeg će se u crkvi Sv. Dominika održati nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga, koncerata i glazbenih slušaonica. Tu je i Monotour, projekt u sklopu koje će Petra Hrašćanec na otoku Silbi izvesti komad “Love Will Tear Us Apart”, prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe.

  Izdvajamo