STARA CIVILIZACIJA

OTKRIVENA DREVNA PALAČA BOGATIH MAJA Radi se o stambenom prostoru, pronađena je i 'pećnica': 'Ovo je jedna od najvažnijih građevina ovdje'

Čišćenje hrama otkrivenog u Kulubi
 INAH - National Institute of Anthropology and History/Handout / REUTERS
 

Arheolozi su otkrili veliku palaču u gradu Kulubi blizu Cancuna na istoku Meksika, koju su vjerojatno koristili pripadnici bogatijih Maja prije više od 1000 godina, kazali su meksički antropolozi.

Ostaci zdanja visokog šest metara, dugačkog 55 i širokog 15 metara upućuju na to da je palača bila naseljena tijekom dvaju dugih razdoblja između 600. i 1050. godine, stoji u priopćenju Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH).

Civilizacija Maja vrhunac je dosegnula između 250. i 900. godine kada su njezini pripadnici bili nastanjeni na poluotoku Yucatanu, u Gvatemali, Belizeu i u Hondurasu.

Palača je otkrivena na istoku arheološkog područja Kulube, ključnoga predhispanskog nalazišta u meksičkoj državi Yucatan.

"Ovo je tek početak, tek smo počeli s otkrivanjem jedne od najvažnijih građevina u ovom području", kazao je arheolog Alfredo Barrera.

A general view shows the cleaning the stucco of the Temple of the U, located in the archaelogy area of Kuluba, in Tizimin, Yucatan state, Mexico in this handout photograph released to Reuters by the National Institute of Anthropology and History (INAH) on December 24, 2019. INAH - National Institute of Anthropology and History/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
INAH - National Institute of Anthropology and History/Handout / REUTERS
Hram otkriven u Kulubi

Istodobno s radovima na palači meksički stručnjaci istražuju i četiri kamene strukture na području poznatom kao "Grupa C", koja se nalazi na središnjem trgu u Kulubi. Ondje su otkrili oltar, ostatke dviju stambenih građevina te okrugle strukture za koje vjeruju da su služile kao pećnice.

Konzervatori istražuju i mogućnost pošumljavanja dijelova Kulube kako bi zaštitili to povijesno važno mjesto od negativnog utjecaja vjetra i sunca, stoji u priopćenju INAH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:27