'GLOBE' U GALERIJI KRANJČAR

OTVORENA IZLOŽBA DAMIRA STOJNIĆA Riječki umjetnik bavi se širokim spektrom interesa - od duhovnosti, ezoterije, šamanizma...

Damir Stojnić u Galeriji Kranjčar
 Juraj Vuglač
 

ZAGREB - Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba 'Globe' riječkog umjetnika Damira Stojnića. Otvorenju izložbe prethodio je razgovor kustosa izložbe Mladena Lučića i suradnika galerije Vanje Babića.

Nakon što je 2015.godine dodjelila nagradu na 39. splitskom salonu umjetniku Gildi Bavčeviću, Galerija Kranjčar pozvana je da, također samostalnom izložbom, nagradi i jednog od učesnika 51.zagrebačkog salona 2016. godine. Umjetnički kolegij Galerije Kranjčar, u sastavu Elvira Kranjčar, Vanja Babić, Đorđe Jandrić i Mladen Lučić, dodijelio je nagradu riječkom umjetniku Damiru Stojniću za rad LIE/BE.

Rad Damira Stojnića LIE/BE (2016., fotografija, digitalni print na aluminijskoj foliji, 70 x 50 x 0,3 cm) na začudno se čitljiv, sažet, vizualno kultiviran i uvjerljiv način uklopio u osnovnu temu Salona (Izazovi humanizmu). Autor u tom radu ugrađuje numerološko-verbalne kodove s humanističkim porukama u zlokoban ikonografski predložak, dojmljivo se referirajući na proturječja nedavne prošlosti, ali i suvremenog svijeta.

Juraj Vuglač

Ovaj rad sastavni je dio najnovijeg Stojnićevog ciklusa, kojeg pod nazivom GLOBE predstavlja na ovoj izložbi, a sastoji se od radova kojima autor nastavlja propitivanje opstojnosti, morala i kvalitete življenja današnjeg svijeta. Možda se naslov izravno odnosi na radove koji su u biti prazna postolja školskih globusa, čime autor metaforično progovara o suvremenoj stvarnosti naše planete, odnosno o izgubljenoj i odumirajućoj Zemlji, koja je čovjekovim egoizmom, konzumerizmom i pohlepom došla na rub obstojnosti. Naslov izložbe, također kao i naziv LIE/BE ispisan je brojevima čime autor nastavlja propitivanja numerološko – lingvističke dihotomije, ali i kontinuitet svog umjetničkog djelovanja koji spaja slikarsku i performersku praksu, brišući razlike među njima i uključujući u vlastiti umjetnički izričaj bavljenje širokim spektrom interesa unutar različitih sfera – od duhovnosti, ezoterije, svete geometrije, šamanizma i mitologije do antropologije, kozmologije i ontologije.

Osim recentne serije GLOBE na izložbi će biti predstavljeni i nešto stariji ciklusi HERBARIJ (1998. / 1999.) i ENCIKLOPEDIJA (2000.) koji su bitni za pravilno sagledavanje Stojnićevog stvaralaštva, a također će biti prikazana dva video rada iz 2013. i 2015. godine.

Juraj Vuglač
Ivana Andabaka i Martina Miholić

Izložba ostaje otvorenom do 21.12.2017. godine, a može se razgledati radnim danom od 11 do 19 sati, subotom od 11 do 14 sati, nedjeljom zatvoreno. Ulaz je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:04