SAMO PICASSO SKUPLJI

OVA SLIKA PRODANA JE ZA 170 MILIJUNA DOLARA! Bogati Kinezi dali bogatstvo za slavni Modiglianijev akt!

 AFP
Rekord i dalje drži Picassova slika 'Žene iz Alžira' koja je u svibnju ove godine prodana za 179.4 milijuna dolara

Ležeći akt "Nu couche" poznatog talijanskog slikara s početka 20 stoljeća, Amadea Modiglianija, prodan je u ponedjeljak u New Yorku za 170,4 milijuna dolara, postavši tako druga najskuplja slika u povijesti iza Picassovih 'Žena iz Alžira' koja je u svibnju ove godine prodana za 179.4 milijuna dolara, prenosi New York Times.

Aukciju je održala poznata kuća Christie's, a sliku su nakon iscrpnog nadmetanja kupili kineski kolekcionari, milijarder Liu Yiqian i njegova žena Wang Wei, sudeći po natpisima u američkim medijima. Prijašnji rekord za Modiglianija iznosio je 71 milijun dolara, a jučer prodana "Nu couche" smatra se jednom od najpoznatijih slika ovog umjetnika, napravljena u periodu između 1917. i 1918. godine.

Općenito, Christie's je zabilježio veliku večer jučer u New Yorku - tijekom aukcije "Muze umjetnika" prodano je umjetnina u vrijednosti od 494.4 milijuna dolara, iako gotovo 30 posto ponuđenih djela nije našlo kupca.

Istovremeno, novi rekord postignut je i za neko od djela poznatog predstavnika pop arta Roya Lichtensteina. Njegova Medicinska sestra iz 1964. godine prodana je za 95.4 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:50