ISPREPLETENE PRIČE

'PARTENZA' Renata Poljak danas otvara svoju samostalnu izložbu u Parizu podsjećajući da smo ne tako davno i sami bili migranti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.04.2016. u 14:47

Marko Todorov / EPH / CROPIX

Video instalacijom u kombinaciji s crtežima i foto kolažima spaja dvije priče o emigraciji - hrvatsku s početka prošlog stoljeća kada se zbog neimaštine masovno odlazilo s dalmatinskih otoka, te onu iz Afrike, s početkom 21. stoljeća

ZAGREB - Samostalna izložba Renate Poljak "Partenza", kojom ta suvremena hrvatska umjetnica metaforički obrađuje priču o odlasku, ljubavi, iščekivanju i razdvojenosti morem radi migracije, otvara se u petak u francuskoj galeriji Contexts na pariškom Bellevillu.

Naslovivši izložbu talijanskom riječju koja se i u Dalmaciji koristi za odlazak, put, autorica progovara o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva i fragilnosti ljudske egzistencije.

Video instalacijom u kombinaciji s crtežima i foto kolažima ona spaja dvije priče o emigraciji - hrvatsku s početka prošlog stoljeća kada se zbog neimaštine masovno odlazilo s dalmatinskih otoka, što se dogodilo i u njezinoj obitelji, te onu iz Afrike, s početkom 21. stoljeća.

Novi opus nastao je ponukan današnjim neprekidnim tragedijama migranata na moru, kojeg autorica koristi kao poveznicu i podsjetnik da smo ne tako davno i sami bili migranti, ističe se u najavi izložbe.

"Kroz te isprepletene priče, Renata Poljak nas poziva da s poezijom i suptilnošću podijelimo njezin lucidan, kritičan i duboko humanističan pogled na naše društvo", dodaje se.Preparing the opening for tonight

Posted by Renata Poljak on  Friday, April 1, 2016


Na internetskim stranicama pariške galerije Contexts podsjeća se kako je autorica donedavno istraživala društvene posljedice rata iz devedesetih te trivijalizaciju javnog izražavanja nasilja i netolerancije, no suočena s osjećajem nesigurnosti, bespomoćnosti i straha zbog tragičnih aktualnih događaja sve se više bavi globalnim geopolitičkim pitanjima.

Renata Poljak (Split, 1974.) diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a postdiplomski studij završila na Likovnoj akademiji Ecole Regionale des Beaux-Arts u Nantesu. Izlagala je na mnogim samostalnim i međunarodnim izložbama, filmskim festivalima i bijenalima, a za svoj umjetnički rad osvojila je devet nagrada.

Među ostalim, 2010. joj se filmski i video opus prikazao u pariškom Centru Georges Pompidou, a dvije godine kasnije i u centru Palais de Tokyo. The Village Voice je njezinu samostalnu izložbu u New Yorku izdvojio kao jednu od najboljih u gradu za siječanj/veljaču 2013., dok se krajem 2014. istovremeno predstavila u dva montrealska Centra za suvremenu umjetnost, Optica i Occurence .

Izložba "Partenza" bit će otvorena do 14. svibnja, a uz najavu će se moći pogledati do 2. srpnja. Te će radove imati prilike vidjeti i hrvatska publika, na samostalnoj izložbi u splitkoj Galeriji Umjetnina te u MSU Istre u Puli.

Međunarodnu prezentaciju svog rada nastavlja u travnju i lipnju, na skupnim izložbama u Trstu i Grazu.

Izdvajamo