AKCIJA

PERFORMANS KOLEKTIVNE ODGOVORNOSTI Bruno Isaković spalit će u dvorištu zagrebačke Medike Foucaultovu 'Povijest seksualnosti'

Koreograf, plesač i performer Bruno Isaković za nedjelju 30. rujna u dvorištu AKC Medike u Zagrebu od 11 do 21 sat priprema performans "Budućnost seksualnosti", koji će završiti spaljivanjem preostalih primjeraka hrvatskog prijevoda najvažnije knjige Michela Foucaulta "Povijest seksualnosti".

Performans je zamislio tako da ga ne izvodi samo on, nego cjelokupna kulturna javnost u zemlji u kojoj izdavač nije uspio prodati minimalnu tiražu od 500 primjeraka tri toma "Povijesti seksualnosti". Zato Isaković akciju naziva performansom kolektivne odgovornosti: od 11 sati u nedjelju svatko može doći u Mediku i besplatno uzeti po jedan primjerak sva tri toma "Povijesti seksualnosti" i tako knjigu spasiti od uništenja. Poziv je uputio političkim strankama, ministarstvima, vladi, gradskoj upravi, kulturnim i obrazovnim institucijama.

Važno djelo

- Želim ukazati na trenutne rezultate kulturne politike koja je dovela do propadanja knjižarske mreže i porazne statistike prodaje. Više je knjiga u nakladničkim skladištima nego na policama knjižara - poručuje Isaković. Spalit će knjige Udruge Domino, koja je prije četiri godine objavila prvi integralni prijevod Foucaultove "Povijesti seksualnosti" na hrvatskom. Zašto baš spaljivanje?

- Konceptualno rješenje se čini možda radikalnim kad ga se gleda izvan konteksta. Međutim, ne i u usporedbi s radikalnom situacijom nemogućnosti plasiranja knjige na tržište, gdje svi na knjigu gledamo kao na luksuz pa se ne može prodati ni minimalna naklada djela kakvo je "Povijest seksualnosti" - kaže umjetnik.

Riječ je o najvažnijem djelu utjecajnog francuskog filozofa, kojeg se među ostalim smatra prethodnikom i utemeljiteljem queer teorije.

U nedjelju u dvorištu kluba Medika izložit će više stotina primjeraka knjiga na drvenoj instalaciji, svatko tko dođe moći će uzeti svoje primjerke, a knjige koje ostanu u 21 sat bit će spaljene skupa sa svojom drvenom podlogom.

Moguće spašavanje

One koji ne mogu u nedjelju doći u Mediku umjetnik poziva da sudjeluju u akciji spašavanja knjiga kupovinom kompleta za 100 kuna koji će uplatiti na žiro račun izdavača, udruge Domino, a knjige će im biti poslane poštom. Do utorka poslijepodne ostalo je još 720 neprodanih i nepodijeljenih komada za spaljivanje, objavio je Zvonimir Dobrović u ime izdavača, udruge Domino.

Bruno Isaković najpoznatiji je po predstavi "Nečastive" koja je obišla svijet i po seriji performansa "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", inspiriranih tadašnjim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09