VIKEND STRIPA

POČINJE ZAGREB COMIC CON Među gostima festivala Crtani romani šou legendarni Stan Sakai, autori Zagora, čovjek koji je ubio Luckyja Lukea...

Stan Sakai (u krugu lijevo) i njegova ilustracija koju je napravio za Zagreb Comic Con 2018, Matthieu Bonhomme (u krugu desno) i Jules
 Profimedia / HANZA MEDIA / Stan Sakai
 

ZAGREB - Otvorenjem četiriju velikih izložbi u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, među kojima su i retrospektiva japansko-američkog autora Stana Sakaija i izložba "Julio Radilović - Jules: Kroz minula desetljeća", u petak se otvara festival stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con.

U svom 21. izdanju taj će najveći regionalni festival stripa u 'džamiji' do 13. svibnja ugostiti zvučna imena devete umjetnosti, a uz tradicionalni sajam stripova, donosi susrete s autorima, predstavljanja strip albuma, kvizove.

Među istaknutijim gostima festivala je Stan Sakai, višestruki dobitnik "stripovskog Oscara", nagrade Eisner, tvorac legendarnog stripa o zecu samuraju "Usagi Yojimbo", čiji nastavci izlaze već trideset godina.

Osim retrospektivne izložbe, koja mu se priređuje u povodu dolaska u Zagreb, predstavit će se i hrvatski prijevodi triju njegovih stripova u izdanju Udruge Crtani romani šou.

press

Kako je najavljeno, posjetitelji će se imati priliku upoznati i s novijm izdanjima, među ostalim, omnibus-albumom "Parlight Starlov", koji je nastajao u pomalo tajanstvenim okolnostima u rukama domaće crtačke "ekipe iz snova" u kojoj su Krešimir Biuk, Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić i Goran Parlov.

90 godina života i 65 godina karijere najstarijeg hrvatskog strip autora Julesa

Izložbom "Kroz minula desetljeća" festival će obilježiti 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića Julesa, legende hrvatskog stripa i posljednjeg živućeg pripadnika tzv. zlatne generacije hrvatskih strip autora.

"Jules je stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih i do najsitnijih detalja istraženim, pustolovnim i povijesnim crtanim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih, a još se uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama", ističe se u najavi.

Na dosad najvećoj retrospektivi originalnih radova tog majstora crteža, prvi put će se široj publici dati sveobuhvatni uvid u Julesov razvoj i rad.

U filmskom programu festivala, "Comics & kokice", u art kinu Grič, premijerno će se predstaviti dugometražni dokumentarac "Jules" redateljice Tene Bošnjaković.

Film donosi priču o životu tog majstora struke i jednog od najvećih kulturnih ambasadora Hrvatske - stripovi su mu objavljeni diljem svijeta, osvojio je niz strukovnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrada za životno djelo i doprinose kulturi.

Ugledni gosti na zagrebačkom vikendu stripa

Na Zagreb Comic Con vikend dolazi i argentinski crtač Horacio Altuna, najpoznatiji po suradnji s Carlosom Trillom, s kojim potpisuje "El Loco Chavez" i "Vratašca gospodina Lopeza", kao i po erotskim stripovima i ilustracijama za Playboy, a uskoro mu izlazi hrvatski prijevod albuma"Posljednji potomci".

Gost festivala je i Matthieu Bonhomme, autor reboota serijala o Luckyju Lukeu "Čovjek koji je ubio Luckyja Lukea", čija se izložba održava od 2. do 13. svibnja u Medijateci Francuskog instituta.

U povodu 50. obljetnice izlaženja kultnog "Zagora" u Hrvatskoj i otvorenja izložbe posvećene tom jubileju gosti su Zagrebu omiljeni "bonelijevci" - crtači stripa posvećenog legendarnom Duhu sa sjekirom iz darkvudske šume, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, te njihov scenarist i urednik Moreno Burattini. Njima će se pridružiti Roland Boschi, Mario Alberti, Nenad Barinić, Tomislav Košta i drugi.

Program "Stripologija", niz tribina započetih još u travnju u Kulturnom centru Mesnička, donosi i predavanja na kojima će međunarodni i domaći predavači, dugogodišnji profesionalci strip izdavaštva i teoretičari stripa Edmond Lee (Humanoides) i Didier Pasamonik govoriti o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima tog medija.

Njih dvojica će i pregledavati portfelje crtača, tušera i kolorista kojima će davati savjete, a možda i posao za neke od najvećih europskih izdavača.

Za publiku će u nedjelju poslijepodne crtati hrvatski stripaši, Vjeran Juhas, Darko Kreč, Josip Sršen, Stipe Kalajžić, Krešimir Biuk, te Ive Svorcina i Dalibor Talajić.

Tradicionalni sajam stripova i festivalska natjecanja

Tijekom festivala u galeriji Bačva održava se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja i prodavati izdanja po sniženim, festivalskim cijenama.

press

Na natječaj u crtanju stripa 'Mladi lav' već je pristiglo mnoštvo dječjih radova na temu 'otok s blagom', a nagrade najboljima dodijelit će se na festivalskoj svečanosti.

Nagrade će moći osvojiti i svi koji se vole kostimirati, šminkati, glumiti likove iz serija, filmova, stripova i knjiga, u sklopu cosplay natjecanja, također u nedjelju popodne. Njihovoj preobrazbi u omiljene super junake i ocrtavanje lica pomoći će "šminkeraj" Profokusa.

Za djecu i mlade koji tek žele naučiti kako nacrtati strip organizirana je škola crtanja stripa, te cjelodnevna subotnja igraonica.

Ljubitelji strip trivije i kviškog znanja očekuje strip-kviz, a program "Comics & kokice" prikazuje, među ostalim, tri nagrađivana francuska dugometražna animirana filma napravljena po stripovima, te jedan domaći kratki film.

Ulaz je na sve programe festivala je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:03