'MODERNI CRTAČ DAVNINE'

'POETIKA ŠERCAROVIH GRADOVA' U LISINSKOM U subotu se otvara izložba slikara Hrvoja Šercara: 'On nije slikao Lijepu našu, već Živu našu'

Hrvoje Šercar
 Damjan Tadić / CROPIX
 

Dio opusa hrvatskog slikara, grafičara i performans umjetnika Hrvoja Šercara bit će predstavljen na izložbi u predvorju Velike dvorane Vatroslav Lisinski. Izložba pod nazivom ‘Poetika Šercarovih gradova’ otvara se u subotu 16. studenog.

Na otvorenju u Lisinskom govorit će akademik Tonko Maroević, koji je ujedno i autor monografije ‘Hrvoje Šercar’, a nakon toga slijedi glazbeni program u sklopu kojeg će nastupiti Borna Šercar i Fran Krsto Šercar.

- Hrvoje Šercar ne slika Lijepu našu, već Živu našu. Kad je prvi put nacrtao neku urbanu vedutu, kad je u svoj kadar uvrstio elastičnu strukturu krovova i fasada, ulica i trgova, kad je vlastitim linijama, a na svoj način, obnavljao mrežu znakova što ih je već povijest kristalizirala, on je neosporno pronašao zlatnu žilu za dugu kreativnu eksploataciju.

‘Moderni crtač davnine’, kako opravdano bje nazvan, našao se na svome terenu razmišljajući o dragocjenoj baštini romaničkih i gotičkih građevina, o renesansnom ili baroknom karakteru nekih sačuvanih ambijenata i cjelina.

Promo

Kao stari majstori i kao djeca, u prikazu grada ili spomenika pretežno se služi pogledom odozgo, tzv. ptičjom perspektivom - pisao je među ostalim Maroević o Šercaru.

Izložba u Lisinskom otvara se u subotu, 16. studenog, u 18 i 30 sati i bit će otvorena do 10. siječnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:44