KRAĐA U GALERIJI KIC

POGLEDAJTE INTEGRALNU SNIMKU KRAĐE O KOJOJ BRUJI HRVATSKA Mnogi se pitaju je li sve zapravo režirano: 'Nismo ništa namjestili, ali smo oduševljeni!'

 

Petak, 23 sata i 23 minute. Galerija na katu, koja je dio Kulturno informativnog centra (KIC) u Zagrebu, prazna je.

U kafiću u prizemlju ima ljudi, na katu nešto manje, dok u samoj galeriji vlada pustoš. Razumljivo, s obzirom na kasni sat. Na zidovima su izložene fotografije Gorana Pavletića “Melankolični prostori”. Djevojka koja ulazi očito zna da je prostor pod videonadzorom. Nije da posve skriva lice, ali pokušava da se ne vidi previše. Izgleda nervozno, kao da se sprema napraviti nešto što ne bi trebala. Ne razgledava izložbu pa je očito kako je slike već prije vidjela. Možda je i odlučila koja joj je slika najljepša.

Ulazi i odmah zastaje ispred jedne fotografije. Na trenutak je pogleda, a onda brzo skida sa zida. Stavlja okvir na pod i iz njega izvlači sliku. Radi to vrlo pažljivo i koncentrirano, a pritom se ne ogledava da vidi dolazi li tko. Čula bi da se netko uspinje stepenicama pa je mirna. Okvir uredno vraća na zid. Sliku smota i smireno se spusti natrag u kafić. Na silasku se mimoilazi s jednim mladićem, no s obzirom na to da u ruci drži komad papira, nije mu sumnjiva. Djevojka sjeda za stol s prijateljicama kao da se ništa nije dogodilo.

Snimka puštena u javnost

Sve to vidimo na snimci s nadzornih kamera Galerije. Ne samo mi - snimka je puštena u javnost, tako da će je uskoro vidjeti svi, pa i kradljivica.

Je li sve ovo samo dobra reklama?

Bilo je, naime, za očekivati da će je Galerija prijaviti policiji ili da će barem objaviti fotografije krađe i tražiti od nje da sliku vrati, računajući na to da bi javno posramljivanje moglo pomoći. Međutim, to se nije dogodilo.

Da je traže, točno je, no ne iz razloga koji se mogu očekivati. Žele joj, naime, ponuditi da sama u galeriji postavi jednu izložbu. Zbog toga su i objavili snimku.

- Ne znamo za sada tko je ona pa tako ni ne znamo hoće li se javiti ona prava. Neke se cure jesu javile, ali nijedna nije djevojka koju tražimo. Kad se javi, znat ćemo da je ona jer će njezin stil komunikacije s nama biti baš takav kakav se uklapa u djevojku sa slike. Ona je naša heroina bez obzira na to što je ustvari riječ o materijalu za kaznenu prijavu.

Pokazala je hrabrost, strast i spretnost Arsena Lupige da bi se domogla njezina mračnog predmeta želje - kaže Emil Matešić, ravnatelj KIC-a, te dodaje kako se na slici koja je ukradena vidi most u Sisku i silueta muškarca u mrkloj noći. Lijepa je to fotografija, nema sumnje, no je li toliko lijepa da bi netko riskirao i ukrao je? Koliko jaka mora biti želja za posjedovanjem te slike da čovjek odluči ušetati u galeriju, skinuti okvir sa zida i odnijeti je sa sobom? I je li to radila prije - koliko nas bi znalo u manje od minute iz okvira izvući fotografiju?

Nikad se u “Galeriji na katu” nije dogodio takav slučaj, kaže Matešić. Nitko ne krade modernu umjetnost jer je zapravo nitko ne cijeni dovoljno, pojašnjava. Zbog toga ih je zapravo oduševio nesvakidašnji postupak mlade djevojke, koji vide kao svojevrsni, neobični kompliment umjetniku. Tu je, naravno, i njezina pedantnost. Ona ni na koji način nije oštetila ni okvir ni sliku, tako pokazujući koliko cijeni predmet koji nosi sa sobom doma.

- Kada je itko u našoj suvremenoj praksi toliko riskirao da bi ukrao jedan rad suvremene umjetnosti? Nitko nikada. Nju je rad jednostavno očarao i naveo na zločin. Vidi se da joj nije svejedno, da joj je lagano frka, ali to je ipak napravila. To je hrabrost - pojašnjava Matešić razlog zbog kojeg su mladoj djevojci, umjesto pozivanja policije, odlučili ponuditi nešto drugo. Radi svega navedenoga, fascinirani rizikom i pedantnošću kradljivice, ravnatelj ustanove i suvoditelj Galerije na katu nude joj amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u GNK.

Ukradena fotografija: Goran Pavletić svoje radove u kojima prenosi melankoliju gradskih ulica izložio je prvi put, i to u KIC-u

Smrdi na marketinški trik

Cijela ova neobična priča mnogima je smrdjela na marketinški trik, kojim se ljude nastoji privući da razgledaju izložbu otvorenu do 7. ožujka. Nakon objave o krađi porastao je interes javnosti za izložene slike, a Matešić je potvrdio kako su nedavno bila tri razreda Klasične gimnazije, koji su sigurno imali prvi pravi susret sa suvremenom hrvatskom fotografijom.

Nisu oni jedini koji su došli nakon objave - mnoge je interes da vide izložbu s koje je netko ukrao sliku doveo na drugi kat KIC-a. Uvijek je nešto mistično u umjetnosti koja ljude toliko oduševljava da je kradu pa sad mnogi žele vidjeti ostale Pavletićeve fotografije.

- Krađa nije trik, stvarno se dogodila, ali imajmo na umu da je legendarni Ante Sorić, reformator izlagačke prakse u Hrvata, prilikom velike izložbe “Kineska kultura” u Klovićevim dvorima, imao slučaj da je jedan eksponat nestao prilikom istovara izložbe. Isto je bilo raznih teorija i o tome nestanku. Brujala je Hrvatska o tome, a izložba je imala red za ulaznice do Uspinjače, 500 metara dugačak - kaže značajno Matešić, koji tvrdi kako, bez obzira na to što cijela priča zvuči namješteno, to nije slučaj. Oni su ostali bez slike i s tim nemaju nikakve veze, pojašnjava on.

S obzirom na to da se prava kradljivica nije javila, u KIC-u su se složili kako je najbolje objaviti snimku krađe, s nadom da će je netko prepoznati i reći joj da je traže. Ako se javi, čeka je umjetnički angažman u galeriji iz koje je ukrala sliku. Ostaje nada da će, ako se tog posla prihvati, sve fotografije na kraju ipak ostaviti u - galeriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:59