ZLATNI TAVAN

POPRAVLJALI KROV PA NA TAVANU NABASALI NA JACKPOT! Obitelj pronašla Caravaggija koji danas vrijedi oko 120 milijuna eura

 CC Wikimedia

Vlasnici kuće u francuskom gradu Toulouseu krenuli su popravljati krov koji je prokišnjavao, no popravak je prekinulo senzacionalno otkriće na tavanu.

Kako piše Independent , otkrivena slika identificirana je kao izgubljeno remek djelo talijanskog slikara s prijelaza 16. na 17. stoljeće, Caravaggija, i procijenjena je na 120 milijuna eura (oko 900 milijuna kuna).

Stručnjak za francusko slikarstvo Eric Turquin rekao je da je krvava biblijska scena Caravaggiova slika ‘Judita odrubljuje glavu Holofernu’, naslikana na početku 17. stoljeća, netragom nestala stotinjak godina kasnije. Turquin je, doduše, priznao i da će autentičnost nepotpisane slike uvijek biti upitna i autorstvo se možda nikad neće moći utvrditi do kraja.

Sliku su pronašli vlasnici kuće na jugozapadu Francuske još prije dvije godine kad su istraživali gdje im točno krov propušta. Slika je svo ovo vrijeme bila na obradil

‘Vrlo karakteristično svijetlo i energija tipična za Caravaggija, a sve je oslikano bez ikakvih korekcija, sigurnom rukom. To sve sugerira da je slika autentična. Pogledajte kako su joj naslikani nokti, s trunkom bijele boje, a bez ikakvih promjena i korekcija. To može samo vrhunski umjetnik, netko s autoritetom’, rekao je u utorak Turquin.

Njegovo je mišljenje podržao i jedan od najvećih stručnjaka za Caravaggija (1571.-1610.), Nicolas Spinoza, bivši ravnatelj muzeja u Napulju. Naime, Caravaggio (pravog imena Michelangelo Merisi) naslikao je dvije verzije scene u kojoj židovska heroina Judita odrubljuje glavu generalu Holofernu.

Jedna je verzija izložena u Nacionalnoj galeriji u Rimu, a postojanje druge verzije poznato je zahvaljujući suvremenoj kopiji flamanskog slikara Louisa Finsona. Smatra se da je original nestao početkom 18. stoljeća, a sasvim je moguće da je od onda ležao na tavanu kuće u Toulouseu.

Francuski ministar kulture zabranio je prodaju slike dok se ne pokuša skupiti novac i otkupiti je za Louvre, a ako se konačno utvrdi autentičnost, slika će vrijediti otprilike 120 milijuna eura. Čak ako se pokaže da je slika Finsonova kopija, vrijedit će više desetaka milijuna eura.

U svakom slučaju, obitelj koja je pronašla sliku može smatrati da je dobila jackpot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:32