ALISA TELETOVIĆ IZLAŽE U ZAGREBU

PORTRETI ŽENSKIH DUŠA Svojim velikim očima tragaju za izlazom iz nametnutih očekivanja

 

Dvadesetak različitih ženskih duša, introspektivnih (auto)portreta stanja žene, kao i desetak crteža, razgovora u potrazi za ljubavlju, čine samostalnu izložbu koju će bosanskohercegovačka slikarica Alisa Teletović otvoriti u Zagrebu za nekoliko dana, 12. rujna u 19 sati. Pod nazivom Sve moje duše u potrazi za sobom izložba će biti postavljena u zagrebačkom 'Živom ateljeu DK' u Ilici br. 110, od 12. do 15. rujna.

Alisa Teletović naizgled naivno i eksperimentirajući u pokretu i boji, gradi priču o samospoznaji kroz duše žena koje se suočavaju sa sobom i s iskušenjima kroz koje prolazi žena danas: potrebom za ljubavi, očekivanjima tradicije i pitanjem tko sam i kome pripadam. Svojim velikim očima, ženske duše gledaju oko sebe, tragajući za izlazom iz nametnutih očekivanja.

Nakon uspješne izložbe 'Poljupci brda' u Trogiru na kojoj je prikazala apstraktne pejzaže, ovo je druga autoricina samostalna izložba u Hrvatskoj.

"Osjetila sam potrebu za još intimnijim pristupom kako prema sebi, tako i prema ženi općenito. Intuitivno slikajući ekspresije i figurativne emocije mojih duša, došla sam do razgranatog spektra različitih spoznaja. Upitala se, razotkrila mnoge misli i sve to prenijela na boje i slikarski papir", kaže autorica Alisa Teletović.

Dinamična biografija ove umjetnice obilježena odrastanjem u Hercegovini, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu, ogleda se i u njenom raznovrsnom likovnom izrazu.

"Sve što dotaknem pokušavam pretvoriti u umjetnost, imam potrebu da se stalno izražavam putem raznih medija i metoda. Želim da što više ljudi doživi i uživa u toj ekspresiji i zato tragam za novim formama", kaže autorica koja je, između ostalog, osnivačica branda Colorscape, ručno oslikanih modnih kreacija i dodataka.

Alisa Teletović, likovna umjetnica iz BiH, diplomirala je 2000. godine na RMIT sveučilištu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Dobitnica je niza priznanja i nagrada. Njen rad možete pratiti na njenoj web stranici i Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23