IZLOŽBA U GALERIJI ULUPUH

'POSMRTNO RUHO' Berislava Picek predstavlja novi ciklus radova na temu smrti

Kofer s ceduljom na kojoj piše “Roba za Smrt” glavni je motiv na fotografijama nastalim 2011. godine
 Berislava Picek

“Ovo je priča o divnoj osobi, o osobi koja je obilježila i usmjerila moj život. Uvijek je bila dobro i zdrava, a onda sam jednoga dana primijetila da slabi i usporava.

Tada se pojavio on… Sledila sam se kad sam ga ugledala na ormaru, taj običan kofer, s jasnom ceduljom na kojoj je pisalo: roba za smrt. Ništa nisam pitala... I krenula sam natrag u Zagreb, s mislima na njega”, ovako fotografkinja Berislava Picek tumači svoj novi, vrlo intiman ciklus fotografija, koji će se večeras otvoriti u Galeriji ULUPUH, pod nazivom “Posmrtno ruho”.

Riječ je o ciklusu, kaže fotografkinja, “koji je nastao još 2011. godine. Tek sad sam odlučila da je došlo vrijeme za pokazati ga u javnosti”.

Predgovor izložbi piše Višnja Slavica Gabout, koja tumači kako se kroz fotografije čita i prihvaćanje smrti i smrtnosti, kroz “sraz nevjerice i prihvaćanja; nespremnosti suočavanja s krajem i prihvaćanja neminovnosti. Na kraju, međutim, on zadobiva vrijednost i štovanje dragocjenog spremnika za čuvanje svečanog mirisnog ruha i rijetkih predmeta sjećanja”.

Fotografkinja, koja radi i za Cropix, često izlaže upravo intimne, njoj bliske teme. Podsjetimo na ciklus “Metafore” na kojoj je teme kao što sreća, ljubav, vjera, mir, sklad... prikazala kroz portrete njoj bliskih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:04