IZLOŽBA U MKC SPLIT

'POTOPLJENI VRTOVI' TANJE DEMAN Inspirirana atmosferom koju je zatekla u vodama oko dalekog otoka Jersey

 Tanja Deman

Ciklus fotografija koji izlažete u MKC Split snimili ste na Jerseyju. Kako ste došli na ovaj britanski otok?

- Preko programa Archisle: Jersey Contemporary Photography koji me privukao jer sam željela raditi na dijelu istočne obale Atlantika koji je obilježen granitnim hridima i velikom razlikom između plime i oseke i zato što je riječ o instituciji koja posjeduje bogati fotografski arhiv od samih početaka fotografije.

Zašto naziv “Potopljeni vrtovi”?

- Naslov se referira na morsku floru koju sam zatekla na morskom dnu prekrivenom raznim gustim, višemetarskim morskim travama. U takvom okruženju osjećala sam se kao u nekoj magičnoj podvodnoj šumi ili vrtu.

Ciklus je nastavak “Saltwater” u sklopu kojeg ste snimili Jadransko podmorje?

- Odrastajući u Splitu, gradu luci, odnedavno i turističkoj meki, odlučila sam usmjeriti kameru prema manje dostupnim krajolicima, morskom dnu i nepristupačnim obalama. Rad je nastao 2015. kada je hrvatska Vlada unatoč protivljenju javnosti razmatrala dati koncesije naftnim kompanijama za eksploataciju fosilnih goriva u Jadranu. Snimam gotovo uvijek sama, na Jerseyju sam ponekad radila s osobom koja mi je pomagala oko morskih struja i manje pristupačnih lokacija.

Zašto crno-bijela fotografija?

- Za ove fotografije boja je bila suvišna. Tek izostankom boje počinjemo uočavati što je to zapravo ispred naših očiju.

U predgovoru Jasna Gluić piše kako radovi “osvajaju tišinom i unose zebnju”. Slažete li se? Je li to osjećaj kojeg ste željeli postići?

- To je atmosfera koju sam zatekla u vodama oko otoka Jersey dok sam radila na ovoj seriji, te je prenesena na fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:58