VIŠESTRUKO NAGRAĐIVAN

PREMINUO JE TONI HNOJČIK, JEDAN OD NAJPRODUKTIVNIJIH HRVATSKIH FOTOREPORTERA Njegove snimke iz akcija Bljesak i Oluja postale su svjetski poznate

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2018. u 13:12

Rovinj, 110611.
Zavrsen je festival fotografije Photodays. Dodjela nagrada odrzana je pokraj bazena hotela Park u Rovinju. Nagradjeni fotografi su (Arhitektura) Darija Cikac, (Akt) Barbara Saric, (Dokumentarna) Dinko Cepak, (Pejzaz) Igor Zirojevic, (Portreti) Smiljka Gusak, (Umjetnicki koncept) Hrvoje Slovenc, (Primjenjena) Sanja Bachrach, (video snimljen aparatom) Vladimir Kanic, (Publikacije) Toni Hnojcik, a Posebnu nagradu za mladog autora dobili su Borko Vukosav, Jelena Blagovic i Petra Mrsa, (Moda) Bruna Kazinoti. Na fotografiji: Toni Hnojcik.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / HANZA MEDIA

Toni Hnojčik

U Zagrebu je u srijedu u dobi od 67 godina preminuo Toni Hnojčik, jedan od najproduktivnijih hrvatskih fotoreportera.

Hnojčik je rođen je 19. svibnja 1951. godine u Daruvaru, a već kao dvadesetogodišnjak postao je profesionalni fotograf/fotoreporter.

Studirao je na Filmskoj akademiji u Pragu, a po povratku u rodni Daruvar surađivao je s raznim novinama uključujući Vjesnik i Večernji list, dok je stalno bio zaposlen u tjedniku Jednota koji je izlazio na češkom jeziku.

Tijekom Domovinskog rata izvještavao je s ratišta u Zapadnoj Slavoniji za Jednotu i Večernji list, a potom za tjednike Globus te Arenu. U vrijeme Domovinskog rata Hnojčikove fotografije objavljivane su i u inozemnim medijima, a neke ekskluzivne snimke poput onih iz akcija Bljesak i Oluja postale su svjetski poznate. O njegovom ratnom putu jedna je njemačka televizija snimila dokumentarni film.

U prosincu 2010. objavljena je i knjiga s više stotina njegovih ratnih fotografija snimljenih u Zapadnoj Slavoniji između 1990. i 1995. godine pod nazivom "To sam radio u ratu, sine".

Potom je radio kao slobodni fotoreporter, te se  bavio umjetničkom fotografijom i imao  više zajedničkih i samostalnih fotografskih izložbi. Više godina bio je i član redakcije stručnog časopisa Novinar u izdanju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Za svoj rad Hnojčik je primio mnogobrojna priznanja, među kojima "Zlatnu kameru", godišnju nagradu HND-a, te "Zlatni objektiv", nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Posljednji ispraćaj Tonija Hnojčika bit će na gradskom groblju u Daruvaru u subotu 31. ožujka u 13 sati, a komemoracija će biti održana u Novinarskom domu u Zagrebu u utorak 3. travnja u 12 sati.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo