ZABAVA NA ULICAMA

PROJEKT ILICA Q'ART TREĆU GODINU ZAREDOM OKUPLJA GRAĐANE U SAMOM SRCU ZAGREBA 'Održiva budućnost' tema je ovogodišnjeg izdanja, a program je bogat

 Projekt Ilica Q'ART
 

Projekt Ilica Q'ART ove nedjelje već treću godinu zaredom okuplja građane u samom srcu grada, u Ilici, na Britancu i u parku Akademije likovnih umjetnosti. Već u subotu kuhaju gastroblogeri Marie Wasler (Marie aka.Pinkfoodie) i Ana Balić iz Zdravog pinkleca. Subota je dan i za delicije Darka Kontina (Darkova web kuharica) i Vedrana Boškovića (Začinjeno ljubavlju), a bio&bio gastro nedjelju preuzimaju Vlatka Frketić i Marina Brekalo (Brekalom). Na najveći buvljak na iličkim tračnicama u nedjelju pozvani su svi građani, a od Medulićeve do Primorske će se u nedjelju privremeno zatvoriti promet (9-15 h).

Projekt Ilica Q'ART / FACEBOOK

MODQ'ART - second hand modna revija održati će se oko 11 sati. Na njoj će uloge modela preuzeti brojne poznate osobe poput Tihane Harapin Zelepugin, Etne Maar, Aljoše Šerića, Larise Lipovac, Manuele Svorcan, Aleksandra Battiste Ilića, Hrvoja Klobučara te Josipa Tešije i pokazati kako funkcionira recycling i upcycling u njihovoj garderobi. Većinu odjevnih kombinacija odabrala je legenda Tekstilno tehnološkog fakulteta, Jadranka Bačić, kojoj je časopis Elle prošle godine dodijelio i nagradu za životno djelo na području mode.

Projekt Ilica Q'ART / FACEBOOK

Barista Nik Orosi zasvirat će s bendom, a frizeri će osmišljavati frizure, dok će se slastičarna pobrinuti za slatke trenutke na našoj špici. Razmjena i prodaja knjiga, umjetnina, second hand odjeće i accessoriesa, ali i modnih detalja i dizajnerskih komada Barbare Jugovac i Emartdesign by Mirka učinit će Ilicu shopping destinacijom, a glazbeni izvođači osigurat će sjajnu atmosferu u dnevnim i večernjim satima. Maja Rivić trio svojim će jazz opusom ukrasiti otvorenje događanja u petak na Britancu, dok će DJ-i Bocca Sofistifunk i Ynez biti zaduženi za dnevnu dozu glazbe u subotu i nedjelju. Na pozornici parka ALU u subotu će večernji koncert održati Pavle Miljenović Quartet, a u nedjelju će program ovogodišnjeg projekta nastupom zatvoriti Valerija Nikolovska Quartet.

S Ivanom Nikolić Popović, jednom od organizatorica Projekta Ilica, porazgovarali smo o ovogodišnjem Ilica Q'ART-u.

PRIVATNI ALBUM
Ivana Nikolić Popović

Koja je tema ovogodišnjeg Projekta Ilica?

Glavna tema i umjetnički koncept je "ODRŽIVA BUDUĆNOST" i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života. Iznimno nam je važno kroz umjetničku percepciju staviti naglasak na očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi, a sukladno tome i svakako neophodan i odgovoran odnos prema urbanim resursima i životu. Danas se sve više promišlja neodrživi nepromišljeni rast i brutalna eksploatacija svega što mi upravo ovim i sličnim projektima nastojimo staviti u diskurs i naglasiti veliku potrebu za kvalitetom života, progresivnim cikličkim razvojem i održivom pravednom budućnosti za sve. Sve to konkretno promišljamo kroz mikrolokaciju Ilice i aktivnosti koje tamo provodimo.

Što nas sve čeka u ovogodišnjem programu?

Britanski trg postat će velika pozornica na kojoj će uz DJ-e svoje pozicije zauzeti i gastro bloggeri te pripremati kreativne mirisno-okusne delicije. Park Akademije likovnih umjetnosti ugostit će jazz glazbenike, a među njima i Valeriju Nikolovsku, umjetnicu koja i sama reciklira i promovira održivost kao način života. Nedjeljni program donosi i veliku novost - prvi put u Zagrebu organiziramo veliki buvljak za građane na otvorenom. Svi su dobrodošli da donesu u Ilicu stvari koje im više ne trebaju te ih prodaju ili zamijene za neke druge koje su im potrebne. Modna revija MODQ'ART održat će se u nedjelju, 9. lipnja, a u ulozi modela second hand odjeće naći će se i neke poznate osobe među kojima su i Iris Androšević Pinjuh, Aleksandar Battista Ilić, Tihana Zalepugin Harapin i Larisa Lipovac Navojec.

Projekt Ilica Q'ART / FACEBOOK

Koji je dugoročni cilj projekta?

Projekt Ilica: Q'ART usmjeren je na afirmiranje i podizanje svijesti o važnosti kulture i umjetnosti u kontekstu kreativnih i kulturnih industrija koje su u urbanim centrima poligon za razvoj kulturnog turizma, kao i za razvoj specifičnog brenda koji će se znati nametnuti sve unificiranijim gradovima, a istovremeno i sve većim zahtjevima turista. Ujedno je cilj oformiti model i pokrenuti aktivno korištenje napuštenih i praznih prostora koji neće biti samo još jedan visokokomercijalni brend jednakog identiteta svugdje u svijetu, nego autentični sadržaj i ponuda kulturnih i kreativnih djelatnosti Hrvatske.

Događa li se situacija iz Ilice i u drugim dijelovima grada?

Situacija iz Ilice događa se u cijeloj Europi jer su degeneracije, promjene i ciklusi razvoja normalni. Pritom je važno prihvatiti odgovornost prema stvorenom i pronaći način da prostor koji više nema prethodnu namjenu ili prestane imati funkciju ne bude na teret užoj i široj zajednici. Europski gradovi, i veći i manji, vrlo često upravo takve probleme rješavaju aktiviranjem umjetnika i davanjem prostora umjetnicima da revitaliziraju dijelove grada.

Kako kultura može pomoći u rješavanju društvenih problema?

Od simboličkog izražavanja kao prve i najvažnije inovacije čovjeka kreće napredak čovječanstva. Jednostavno moramo biti svjesni da čovjek nikad nije napustio umjetnost, unatoč svim promjenama tehnologija i društva, i samim time je najdugovječniji ustvari stalni suputnik čovjeka od njegove prve afirmacije. Osim toga umjetnost je uvijek bila i ostala naša osnovna potreba i način izražavanja, esencijalni alat komunikacije. Zato je iznimno važno da se umjetnost deelitizira i vrati u zajednicu. Naš će projekt u tom smislu otvoriti prostor, kako fizički tako i konceptualno, brojnim dionicima kulturno-umjetničke civilne scene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:09