AUTOR 'MAUSA'

PROZVALI GA ZBOG REČENICE O NARANČASTOJ LUBANJI Marvel cenzurirao Arta Spiegelmana zbog jedne opaske o Trumpu

 REUTERS/Getty images
Dobitnik Pulitzera povukao je predgovor za knjigu “Zlatno doba Marvela 1939.-1949.” koja izlazi u rujnu

Art Spiegelman, autor koji stoji iza znamenitog autobiografskog crtanog romana “Maus” (kod nas ga je izdala Fibra), a za tu je priču o Holokaustu dobio i nagradu Pulitzer, te višegodišnji autor New Yorkera, doživio je cenzuru izdavačke kuće Marvel.

Naime, kako je napisao za vikend za britanski Guardian, zamolili su ga da bude autor predgovora knjige koju objavljuju u rujnu pod nazivom “Zlatno doba Marvela 1939. do 1949”.

Rado je pristao jer je to tema koja ga itekako zanima. Riječ je o kolekciji stripova počevši od znamenitog Kapetana Amerike pa nadalje. Međutim, kako otkriva sam Spiegelman, nakon što je poslao predgovor, stigao mu je zahtjev da iz teksta ukloni rečenicu kojom kritizira Donalda Trumpa. Navodi i kako je jedan od čelnika Marvela, milijarder Isaac ‘Ike’ Perlmutter, donator Trumpove kampanje i prijatelj Trumpa.

Spiegelman je, naime, svoj esej završio pišući o tome kako su Crvene lubanje, najopakiji kriminalci iz Kapetana Amerike, oživjeli na ekranu, dok Narančasta lubanja progoni Ameriku. Tekst je od njega naručilo društvo Folio, koje mu je u ime Marvela javilo da mora ukloniti tu rečenicu jer nastoje biti apolitični. Znameniti autor im je odgovorio da rečenicu neće ukloniti, a ako i dalje budu na tome inzistirali, on povlači čitav esej. Esej je naposljetku i povukao, i objavio ga je u Guardianu.

Spiegelman, koji događaje u današnjem svijetu uspoređuje s rastom fašizma tridesetih godina prošlog stoljeća, dalje je naveo za Guardian: “Ne smatram sebe previše političnom osobom, posebno ako se usporedim s nekim svojim kolegama, no nisam mogao pristati na to da izbacim relativno benignu referencu na Narančastu lubanju, i povukao sam svoj uvod.”

Predgovor knjizi “Zlatno doba Marvela 1939. do 1949”. sada piše jedan od Marvelovih urednika Roy Thomas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:49