PETARDA

Punkeri Leona GSK u Galeriji Greta

 Tomislav Marić

Ulični umjetnik Krešimir Golubić djeluje kao Leon GSK još od početka devedesetih godina. Inspiriran onim što je viđao na berlinskim ulicama, s dvojicom prijatelja pokrenuo je i jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu - GSK Crew, još 1993., kao i prvi graffiti časopis u ovom dijelu Europe. Danas se možda o uličnoj umjetnosti puno više piše, no bila je to generacija koja je snažno utjecala na vizualnu kulturu svakodnevice devedesetih godina.

Možda se to tada i nije toliko primjećivalo, no iz današnje je perspektive jasno da jest. U zagrebačkoj Galeriji Greta do 29. rujna, a izložbe se u ovoj galeriji uvijek odvijaju na tjednoj bazi, pokazuje izložbu “Punk’s Not Dead”. Njegov je to hommage apostolima punka, glazbi koja mu je važna, pa izlaže dvanaest portreta punk glazbenika naslikanih u stilu street arta.

Podsjetimo kako je Leon GSK prije tri godine imao izložbu “Rock ‘N’ Roll Will Never Die”, na kojoj je u tehnici stencil arta predstavio svoje uzore ovog glazbenog pravca, Bowieja, Marleya, Morrisona, među ostalima. Leon GSK autor je i projekta “Punk’s Not Dead”, istog imena kao i izložba, izvedenog ljetos na zagrebačkim ulicama, u sklopu kojeg je stencil tehnikom oslikavao platna i zidove. Činio je to kako bi označio službeni početak graffiti scene u zapadnom svijetu.

Bilo je to, naime, krajem srpnja 1971. godine, kad je u The New York Timesu izašao članak o graffiti umjetniku Taki 183 naziva “Taki 183 Spawns Pen Pals”. Iste godine nastali su punk bendovi poput New York Dollsa, Suicidea i Deatha. U srpnju je Leon GSK neslužbeno i otvorio ulicu punk rocka u Zagrebu. Predgovor izložbi piše glazbeni kritičar Jutarnjeg Aleksandar Dragaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:16