'STRUGOTINE'

PUTOVANJE U SRCE TAME I NATRAG Fotografkinja Vladimira Spindler otvara svoju multimedijsku prostornu instalaciju u Galeriji na katu KIC-a

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

ZAGREB - Fotografkinja i redateljica Vladimira Spindler na izložbi, koja se otvara u ponedjeljak, 6. svibnja u Galeriji na katu zagrebačkog Kulturno-informativnog centra (KIC), predstavlja svoju multimedijsku prostornu instalaciju "Strugotine".

Kako napominju iz KIC-a, autorica je tom instalacijom iskoračila u prostor i volumen u kojem gradi ambijent jednog intimnog i snažnog putovanja u srce tame i natrag.

"Prostorna instalacija 'Strugotine' svojevrsni je obračun sa složenošću prelaska umjetničine percepcije stvaranja iz dosad dvodimenzionalnih medija (fotografija i film) često rađenih unutar manje intimnih, a više uslužnih projekta, u samu arhitekturu prostora te duboko intiman i sebi okrenut izraz i estetiku", ustvrdio je u predgovoru izložbe Emil Matešić.

Po njegovim riječima, takav skok prema skulpturalnom i voluminoznom ima i svoju cijenu "u kojoj od ranjenika ili tragača postajemo oporavljeni i pronađeni unutar prostora koji valja ispuniti značenjima, oba izazova su velika i zahtjevna, oba su namijenjena onima koji se usude biti atlete boli."

Matešić kaže kako je suženi prostor za ulazak u samu instalaciju do dokumentarističko ambijentalnih slika i govora koji ih prati, ulazak je u njezin svijet unutar kojega vlada zasebna logika.

"Tu su predstavljene otjelovljene eterične strugotine raznih oblika izbjegavanja, nježnog ili izravnog nagaza na mine. Zid kao metafora zatvorenosti ili odvojenosti, satkan od malih ciglastih segmenata naših sjećanja zajedno s dokumentima svakodnevnih egzistencijalnih rituala i ostruganih dlaka s tijela, svjedoči kako je susret sa samim sobom ustvari ogoljavanje vlastite osobnosti kako bi se na razvalinama i ranama sagradila nova, samo malo drugačija, osobnost", dodao je.

Vladimira Spindler (Zagreb, 1976.) profesionalno se bavi fotografijom. Više od dvadeset godina radi reportažnu i modnu fotografiju za razna tiskana i elektronička izdanja te je uključena u mnoge kulturne i umjetničke projekte kao fotograf ili autor. Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

Autorica je dokumentarnih filmova "Mama zašto plačeš?" (2017.) i "Preko ruba" (2016.), a i u svojim fotografskim radovima traži elemente dokumentarizma.

Njezina izložba u KIC-ovoj galeriji bit će otvorena do 20. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:39