OBNOVA

RADOVI KOD ORLANDOVA STUPA OTKRILI ARHEOLOŠKU SENZACIJU Ovako je izgledao Stradun u 14. stoljeću: opeka, poput parketa, složena u riblju kost

 Bozo Radic / CROPIX
 

Fotografije našeg čitatelja otkrivaju spektakularan izgleda Straduna od 14. do 19. stoljeća. U tom je razdoblju pod Straduna bio izveden u opeci crvenkasto-žućkaste boje, složenoj u riblju kost, pa izgled glasovite ulice nije kao danas, izrazito bijele boje.

Naime, u tijeku je zamjena pločnika dijela Straduna kraj Orlandova stupa.

- Tijekom radova i podizanja kamenog popločenja evidentirali smo 31 polje staroga poda od opeke, izvedenog u slogu riblje kosti. Ne zna se točna godina opločenja, ali je zasigurno izvedeno nakon gradske odluke iz 1360. godine. Dakle, može datirati od 14. stoljeća do 19., kad je za vrijeme Austro-Ugarske postavljeno opločenje kamenom - kaže Domagoj Kristović, arheolog iz tvrtke Arheo Plan iz Konavala, koja je jedan od sudionika obnove.

Riječ je o dosad najvećem pronalasku takvog opločenja, dodaje on. Dio je poda složen u kocku, što su vjerojatno bili popravci tijekom vremena. Polja od opeke bila su uokvirena kamenim obrubom.

Dubrovnik, 160919.
Stari plocnik od opeke pronadjen je tijekom radova na obnovi plocnika ispred crkve Sv.Vlaha na Stradunu.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Sanacija pločnika ispred crkve svetog Vlaha na prostoru od 300 metara četvornih traje od početka rujna. Cilj je očuvanje zdravog kamena te skidanje nagomilanih nečistoća i nasipa u fugama. Procijenjeni udio novih kamenih ploča je 15 posto. Vrijednost investicije je 845.312 kuna, a radove koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika. Sanacija pločnika, pak, povjerena je tvrtki Građevinar Quelin d.d., a Zavod za obnovu Dubrovnika odabrao je dipl. ing. arh. Andriju Tolju za stručni nadzor.

- Ova ulica-trg nastala je nasipavanjem morskog rukavca koji je izvorno dijelio stijene na kojima je grad osnovan u ranom srednjem vijeku od padina brda Srđ, na kojima se razvijao od 13. stoljeća. Nasipavanje je bilo razlog nastanka toliko široke ulice koja današnji izgled duguje pročeljima zgrada rekonstruiranih nakon potresa 1667. i glatkom kamenu pločnika - navode u ZOD-u.

Dubrovnik, 160919.
Stari plocnik od opeke pronadjen je tijekom radova na obnovi plocnika ispred crkve Sv.Vlaha na Stradunu.
Foto:  / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:00