GORAN LELAS

RANI ODLAZAK POZNATOG DIZAJNERA Bio je art direktor Voguea, a njegove se igračke nalaze u znamenitoj MoMA-i

 Ines Stipetić / GLORIA

Goran Lelas, dugogodišnji art direktor Voguea, autor igračaka koje se nalaze u ponudi dućana nju­jorškog Mu­ze­ja mo­der­ne umje­tno­sti ­(MoMA), u su­ra­dnji s ko­jim je i ra­zvio svo­ju li­ni­ju igra­ča­ka, autor slikovnice “Tajna nestalih misli” izašle u izdanju Profila, preminuo je u Zagrebu nakon teške bolesti.

Svestrani čovjek impresivne karijere rođen je 1958. godine u Zagrebu. Diplomirao je dizajn na Tekstilnom fakultetu u Zagrebu nakon što nije bio primljen na Likovnu akademiju. Četiri puta. Kako je poslije znao govoriti, srećom. Jer, život bi mu otišao u jednom posve drugačijem smjeru. Ovako je završio dizajn i krenuo u Milano. Nije mu trebalo dugo da se probije.

Ovaj svestrani čovjek bio je dizajner, ilustrator, kreator odjeće, pisac i kostimograf. Kada je radio za MoMA-u, prvi je put u povijesti muzej stavio njegov logo na igračke.

Tisuće likova

Unatoč impresivnoj međunarodnoj karijeri, za Lelasa bi se moglo reći da je slabije poznat široj javnosti. Razlog je zasigurno bila i njegova povučena priroda, samopromocija mu je bila strani pojam. Imao je vrlo upečatljivo lice i rijetko ga se moglo vidjeti bez sunčanih naočala.

Nakon studija odlazi u Italiju gdje počinje karijeru u modnom časopisu Vanity. Osim u Italiji i Hrvatskoj, radio je i živio i u New Yorku i u Japanu. Ipak, u jednom je intervjuu rekao da kad misli na dom, misli na Milano i svoj New York.

Najupečatljivije što iza Lelasa ostaje igračke su otkupljene i za znameniti njujorški muzej MoMA. Igračke su bile smještene u letećem gradu pod nazivom “Somewhere City” u kojem su živjeli liječnica Me­mo Wee, Kay O’Y My ­Plus, ču­var pri­ro­de s Man­hat­ta­na, i Lu­na Una Oy, ma­čki­ca s li­jepim re­pom ko­ja je za­pra­vo re­in­kar­na­ci­ja psa. Igra­čke su pla­sti­čne, a dva li­ka do­la­ze i u pliš­anom izda­nju.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Lelas je svojedobno rekao: “U srži je projekta leteći grad u kojemu živi jako puno likova. Grad leti uokolo po cijelom planetu, a povremeno aterira da bi riješio probleme pojedinih gradova. U njemu se raspored ulica mijenja, kuće se pomiču i svatko je svakome susjed barem mjesec dana. Gradonačelnik je Mr. Reg, semafor, koji ordinira mjestom, a grad je zaštićen Tajnom Mišlju, koja mu daje pozitivnu energiju”. Ideja mu je došla dok je u Selcu bio kod svojih roditelja, zimi, zajedno sa svojim sinom Karlom. Bili su na godišnjem odmoru. Crtao je više od pet tisuća likova. “Somewhere City je zapravo New York, a njegovi stanovnici imaju puno dodirnih točaka s mojim prijateljima i poznanicima. Mnogi su preuzeti iz mog života, obožavam letjeti, volim more i pse, lik psa Cluba Tarna najbliži je mom karakteru.” Na temelju tih neobičnih bića nastala je i spomenuta slikovnica. Nakon što ih je Paola Antonelli, direktorica za dizajn u MoMA-i, ugledala, odmah ih je poželjela. Design store nalazi se preko puta znamenitog muzeja i u njemu su djela umjetnika poput Philippea Starcka i Jaspera Morrisona. Igračke se proizvode u kompaniji StrangeCo. u San Franciscu, a prodaju se diljem svijeta, od SAD-a preko Europe do Azije. Mogu se kupiti i na prodajnim mjestima koja nisu ograničena samo na igračke. To su, primjerice, luksuzni hotel Bellagio u Las Vegasu gdje se nalazi poznata kockarnica, a u Europi dućani dizajnerske odjeće Paul Smith u Londonu i knjižare Gestalten Verlag u Berlinu.

New York Times

Lelas je surađivao i s dizajnerom cipela Sergiom Rossijem. Svoje modne ilustracije objavljivao je u Vogueu, Vanity Fairu, Glamouru, ID Magazinu, New York Timesu i drugim medijima.

U Hrvatskoj je najčešće surađivao s Krešimirom Dolenčićem. S njim je, među ostalim, radio “Aidu”, koprodukciju šangajske opere, za koju je nacrtao više od tisuću i pet stotina kostima, a točno je toliko bilo i izvođača. Surađivali su i na “Čarobnoj fruli”, kao i na operi “Così fan tutte” za koju je dobio i nagradu za najbolju kostimografiju. Njegov svi­jet mašte odli­ku­ju sno­vi­ti, dje­čji pej­za­ži i li­ko­vi.

Autor je i 69 lutaka u televizijskoj seriji “Slovo na slovo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 14:27