IZLOŽBA

RIJEČKA INDUSTRIJSKA PRIČA Prazne hale bivših tvornica treba prenamijeniti

 Stanislav Belička
Belička je fotografski zabilježio gotovo sve riječke bivše tvornice i njihove prazne hale

ZAGREB - Izložba "Riječka industrijska priča", u većem dijelu sastavljena od fotografija velikog formata autora Stanislava Beličke na kojima je oslikao napuštene industrijske pogone u Rijeci, otvorena je sinoć u Muzeju grada Rijeke.

Belička je fotografski zabilježio gotovo sve riječke bivše tvornice i njihove prazne hale. Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Ema Aničić izložbu je upotpunila videoprojekcijama napuštenih pogona i nekadašnje živosti u njima autora Kristijana Vučkovića te autorskom glazbom Josipa Maršića i Zorana Medveda. Izložena je i vremenska lenta na kojoj se vidi razdoblje djelovanja riječkih tvornica te nekoliko torpeda.

Aničić je kazala da usporedno s propašću industrijskih pogona jača i nužnost zaštite tih prostora zbog njihove arhitektonske važnosti. Bitno ih je oživjeti i prenamjeniti, navela je.

Naglasila je da je izložba samo jedan dio projekta, jer je uz nastajanje izložbe uređena i monografija o riječkoj industriji, u razdoblju od 1750. do Drugog svjetskog rata.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da on ne voli korištenje termina propast industrije jer je sadašnje stanje rezultat ciklusa koji se događaju istovremeno ne samo u Rijeci, nego i u cijeloj Europi.

Ovakvih napuštenih pogona može se danas naći u cijeloj Europi, naveo je Obersnel.

Istaknuo je da se grad Rijeka skrbi o industrijskoj baštini, navevši da je uloženo više od 50 milijuna kuna u kupovinu dijela bivših industrijskih pogona kako bi se mogli jednom u budućnosti prenamjeniti za neke druge funkcije.

Mnoštvo građana koji su došli na otvaranje pozdravio je i ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:44