FESTIVAL FOTOGRAFIJE

ROVINJ PHOTODAYS Supružnici Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite iz Litve ovogodišnji su selektori

 Photodays
Do 31. siječnja otvoren je natječaj suvremene fotografije za jedan od najvećih festivala fotografije jugoistočne Europe

ZAGREB - Ovogodišnji natječaj Rovinj Photodays žirirat će dvoje glavnih selektora, supružnici Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite, objavili su organizatori rovinjskog, jednog od najvećih festivala fotografije jugoistočne Europe.

Natječaj suvremene fotografije otvoren je do 31. siječnja, a tradicionalno se očekuje više od deset tisuća radova u sedam natjecateljskih kategorija - Arhitektura, Pejzaž, Portret, Tijelo, Moda, Dokumentarna fotografija i Umjetnički koncept.

Prvi krug žiriranja bit će sredinom veljače, kada nacionalni selektori biraju po pet nominiranih autora iz svoje zemlje u svakoj kategoriji zasebno.

U drugom krugu će glavni selektori, Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite, odabrati finaliste i pobjednike 9. izdanja festivala Rovinj Photodays. Oni će otvoriti veliku završnu izložbu finalista, prvog dana festivala u Rovinju, 6. svibnja, te će na svečanoj dodjeli nagrada dan kasnije objaviti sveukupnog pobjednika Festivala, dobitnika Grand Prixa.

Dobitnik će time zasebno osvojiti i samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom na danima Photodaysa u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u jesenjem terminu.

Troje najuspješnijih autora iz svake kategorije bit će predstavljeno u sklopu velike putujuće izložbe, kataloga i službene web stranice.

Mindaugas Kavaliauskas je fotograf, kustos, konzultant, izdavač fotografije. Prije desetak godina je pokrenuo Kaunas PHOTO festival, najdugovječniji festival umjetničke fotografije u baltičkim zemljama. Predaje fotografiju na više sveučilišta i škola, savjetnik je za umjetnike i kustos niza izložbi na fotografskim festivalima, u galerijama i muzejima diljem svijeta.

Kristina Juraite je profesorica Javne komunikacije na Sveučilištu Vytautas Magnus u Litvi, a područje njezinih interesa su kulturna komunikacija i medijatizacija, medijska pismenost i participiranje s posebnim naglaskom na vizualnu kulturu i fotografiju. Objavljivala je niz radova o tim temama u zemlji i inozemstvu i aktivna je u kulturnim, obrazovnim i istraživačkim inicijativama, mrežama, stručnim institucijama i strukovnim udrugama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:13