KLIMTOV 'PORTRET DAME'

'S VELIKIM UZBUĐENJEM MOGU VAM REĆI DA JE SLIKA AUTENTIČNA' Vrtlari rezali bršljan, gurnuli mala ventilacijska vrata i našli crnu vreću s remek-djelom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.01.2020. u 18:39

(FILES) This file image grabbed from a video taken in Piacenza on December 11, 2019 and handout by the Italian State Police on December 12, 2019 shows Police officers standing by a painting stolen over 20 years ago and for which initial indications suggest that it was painted by Austrian painter Gustav Klimt, found by chance in the gardens of a museum in Piacenza, northern Italy. - A painting found stashed inside a wall at an Italian museum has been confirmed as the stolen
AFP

Slika ukradena prije 20 godina i slučajno pronađena prije pet tjedana u Piacenzi na sjeverozapadu Italije zaista je original Gustava Klimta, potvrdili su istražitelji u petak.

- S velikim uzbuđenjem mogu vam reći da je pronađena slika autentična - rekla je Ornella Chicca na konferenciji za novinare.

Slika pod nazivom "Portret dame" ukradena je u veljači 1997. kad je muzej La Galerie Ricci Oddi bio zatvoren, a 10. prosinca našli su je vrtlari koji su čistili vanjski zid muzeja.

Dok su rezali bršljan, gurnuli su mala ventilacijska vrata i otkrili crnu vreću za smeće u kojoj je bila slika bez okvira.

Ravnatelj muzeja Massimo Ferrari već prvih dana nakon otkrića za AFP je nagovijestio da ima "pozitivne signale" što se tiče autentičnosti djela.

Na prvoj provjeri autentičnosti "više od bilo čega gledali smo na poleđinu slike jer se tamo pojavio voštani biljeg s markicom muzeja", objašnjavao je tad Ferrari naglašavajući da je poleđinu slike puno teže rekonstruirati (nego prednji dio) čak i krivotvoriteljiteljima.

Sliku Portret dame", dimenzija 55x65 cm, Gustav Klimt naslikao je 1916./1917.

Slika je često objavljivana 1996. kad je studentica povijesti umjetnosti Claudia Maga pomogla otkriti da je ispod glavnog portreta sakriven drugi portret.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo