LAUBA

SAV TAJ NEOBIČAN KAOS Izložba iz ničega Vice Tomasovića

I u novom ciklusu umjetnik nastavlja s kreiranjem svog posebnog svijeta biljnih i životinjskih oblika i čovjekolikih stvorenja, no izloženi su i njegovi raniji, nadrealistički radovi

ZAGREB - Samostalna izložba "Iz ničega" mladog likovnog umjetnika Vice Tomasovića, na kojoj će se predstaviti s pet slika među kojima su i dvije nastale ove godine, otvara se u srijedu u Kući za ljude i umjetnost Lauba.

I u novom ciklusu umjetnik nastavlja s istraživanjem i kreiranjem svog posebnog svijeta biljnih i životinjskih oblika i čovjekolikih stvorenja, no izloženi su i njegovi raniji, nadrealistički radovi iz 2013. koji publici pokazuju kako je došao do Ex Nihilo faze, rekla je kustosica izložbe i Laube Morana Matković za Hinu.

Matković smatra kako Tomasovićeve slike treba vidjeti uživo, osobito one monumentalnih dimenzija koje se iz daljine gledaju kao cjelina, a tek se približavanjem osim tehnike primjećuju motivi i "sav taj neobičan kaos".

Po njezinim riječima, ispunjavajući prostor slike on stvara specifičan vizualni svijet, tako je slika po kojoj je izložba dobila naziv fantazija sastavljena od tisuća ribica, morskih bića, hobotnica, puževa, kornjača i kukaca, čudnih čovjekolikih stvorenja iscrtanih minuciozno i strpljivo, a ispod svega kao da se nazire biljni razgranati oblik koji tvori dublju kompoziciju.

"Duhoviti imaginarij sićušnih bića na velikom formatu upućuje na proces vječnog cikličkog kruženja u prirodi, a kozmogonijske konotacije pobuđuje i naziv 'Iz ničega'", ustvrdila je Matković, dodavši da se promatrač 'utapa' u njegovim slikama, svojevrsnim fantazmagoričnim svjetovima za koje tvrdi da su stvarni prikazi iz zemaljske povijesti i budućnosti.

Vice Tomasović (1986., Split) diplomirao je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a živi i radi u Omišu. Na likovnoj sceni poznatiji je po performansima, a izložba u Laubi potaknuta je njegovim nastupom na prošlogodišnjem Salonu mladih, na kojemu je osvojio posebnu pohvalu.

Organizator je Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu, a od ove godine i predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u Splitu. Radi slike, skulpture, performanse i instalacije, dosad je imao pet samostalnih izložbi i desetak performansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:22