PIŠE PATRICIA KIŠ

SCHIELE & KLIMT Svijet izložbama obilježava 100. obljetnicu smrti velikih Bečana

Gustav Klimt (lijevo) i Egon Schiele
U Beču, Londonu, Parizu i Bostonu nude nove poglede na slavna djela

Obojica su, i Egon Schiele i Gustav Klimt, umrli u Beču 1918. godine, Schieleu je bilo 28 i umro je od španjolske gripe, koje ja ubila i njega i njegovu trudnu suprugu. Klimt, kojemu je bilo 55 godina, umro je od upale pluća koju je dobio dok se u bolnici oporavljao nakon moždanog udara. Beč, kao i mnoge druge europske prijestolnice, ali i one američke, ovu su izložbenu godinu posvetili obilježavanju obljetnica.

Obojica imaju, naknadno, romansirane biografije, pune ljubavnih prevrata, i naposljetku tragične smrti. Bili su iznimno talentirani, otvarali su nove prostore u umjetnosti, rušili barijere i predrasude kako treba slikati, ali i koga treba slikati, obojica su bili omiljeni među ženama. Iako je među njima bila razlika gotovo trideset godina, umjetnici su jedan drugoga iznimno poštivali. Schieleova su djela, površno gledajući, energičnija, Klimtova naizgled smirenija.

Danas su omiljeni među kolekcionarima, jedna od najskuplje plaćenih slika u povijesti je “Adele Bloch Bauer II” Gustava Klimta, za koju je jedan kineski kolekcionar izdvojio 150 milijuna dolara, i koja se danas nalazi u Kini. Sliku je krajem prošle godine prodala Oprah Winfrey.

Iako se čini da je teško moguće još nešto novo otkriti o ovim autorima, kustosi, temeljno u muzejima u Beču, ali onda i diljem svijeta, od Londona preko Pariza do Bostona misle drukčije. Kalendar je poprilično velik.

Autoportreti

U austrijskoj prijestolnici pripremaju više programa, svi su posvećeni novom pogledu na djela dva velika umjetnika. Leopold Museum otvorio je izložbu pod nazivom “Egon Schiele: Jubilarna izložba” do 4. studenog s naglaskom na umjetnikove ekspresionističke godine. Slike i crteži na papiru uključuju autoportrete i prikaze žena.

Isti muzej, Leopold, pokazuje izložbu Gustava Klimta, od 22. lipnja do 4. studenoga, koncentrirajući se posebno na njegovu nedovršenu sliku “Nevjesta”, 1917.-18., koja je na posudbi iz Fondacije Klimt iz Beča: slika koja je ostala nedovršena u umjetnikovom ateljeu nakon njegove smrti, nabijena je simbolikom, erotskim prizorima i ekspresionističkim izrazima lica. Planiraju izložiti i crteže i skice umjetnikovih izgubljenih slika.

U Belvedereu, pak, u kojemu je i znameniti Klimtov “Poljubac” 1907-08., ovih su dana otvorili izložbu “Iza Klimta: Novi horizonti u Centralnoj Europi”, koja traje do 26. kolovoza i ispituje umjetnikovu ključnu ulogu u razvoju moderne umjetnosti u navedenom dijelu Europe. Također u Belvedereu pripremaju izložbu o Egonu Schieleu, koja traje od 19. listopada do 17. veljače iduće godine: uz remek-djela izložit će crteži i skice koji su vodili ka konačnoj verziji.

Izazov moderne

U Belvedereu se nedavno zatvorila, podsjetimo, izložba “Izazov moderne. Beč-Zagreb oko 1900-te”, na kojoj su se uz naše umjetnike poput Meštrovića ili Bukovca, mogla pogledati djela Gustava Klimta, među kojima su i “Adam i Eva” te “Pejzaž poslije kiše”, a koju su priredili Klovićevi dvori.

Muzej Kunsthistorisches, pak, 2. rujna otvorio je izložbu kojom će približiti trinaest Klimtovih slika koje se nalaze na stropovima i na zidovima institucije koja je ujedno i dom jedne od najpoznatijih umjetnikovih slika, “Gole istine”1899.: riječ je o aktu koji u ruci drži ogledalo.

Židovski muzej u Beču istražit će Klimtovu ulogu u umjetničkim salonima, kao i ulogu žena koje su ih organizirale, na izložbi koju su nazvali “Mjesta za boravak u njima: Saloni, prostori emancipacije”, a trajat će od 30. svibnja do 14. listopada.

Također će opus dvojice umjetnika istraživati u Muzeju lijepih umjetnosti u Bostonu, na izložbi “Klimt i Schiele: Crteži” koja traje do 28. svibnja. Riječ je o izboru radova na papiru koji su na posudbi iz bečke Albertine. Također crteži iz Albertine, pak, putuju u London, u Kraljevsku akademiju umjetnosti, izložba traje od 4. studenoga do 3. veljače sljedeće godine. U Parizu, gdje se Schieleovi radovi mogu rijetko pogledati, bit će izložba u Fondaciji Louis Vuitton, paralelno sa onom Jeana-Michela Basquiata, izložbe traju od 3. listopada do 14. siječnja.Bit će zasebno postavljene, no zajednički im je naziv “Ekspresionizam i mučeništvo”.

Alma Mahler

Podsjetimo, inače, kako su u Sinju, u Galeriji Galiotović, otvorili izložbu “Tko je bila Wally Neuzil” u povodu stote obljetnice smrti muze Egona Schielea. Wally Neuzil je umrla mlada od šarlaha, nije dočekala dvadeset i četvrtu godinu života, a pokopana je na groblju svetog Frane.

I Gustav Klimt je bio sklon ženama. Navodno nije nikada naslikao dva puta istu ženu osim Adele Bloch-Bauer, a spominjale su se umjetnikove veze s brojnim pripadnicama viših bečkih krugova. Sigurno je, kronike bilježe, da je jedna od njegovih ljubavi bila Alma Mahler, za koju je i naslikao spomenutu važnu sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:55