4. TRIJENALE AUTOPORTRETA

'SELFIE' U SLIKARSTVU Autoportret kao jedna od najstarijih likovnih tema ne prestaje intrigirati suvremene autore

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.08.2017. u 12:29

Autoportreti: Branko Becić, Ivo Dulčić, Nives Kavurić Kurtović

 

Autoportret, kao jedna od najstarijih likovnih tema, u svijetu psihologije bliska je terminu samopoimanja koji odražava sveukupnost doživljaja koje osoba ima o sebi i svom identitetu. Kod razvoja „pojma o sebi“ bitan je način na koji osobu vide i kako se prema njoj odnose drugi ljudi te što sama osoba pretpostavlja da drugi o njoj misle.

 

Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena.

 

Veliki odaziv na Četvrti trijenale autoportreta s čak 190 pristiglih prijava potvrđuje činjenicu kako autoportret, kao jedna tradicionalna tema, ne prestaje intrigirati suvremene autore. Između 190 prijava žiri je odabrao 75 autora, iz Zbirke Lukin koja broji preko 2.000 likovnih djela odabran je 31 rad.

Ivo Frišćić: Autoportret

 

Zbirka autoportreta kolekcionara Klementa Lukina zamišljena je ne samo kao dokument jednoga vremena u djelima hrvatskih velikana (poput Becića, Dulčića, Friščića, Ivančića, Kavurić-Kurtović, Kinerta, Kulmera, Račkoga, Režeka, Ružića, Šebalja i mnogih drugih) već i kao poticaj suvremenim umjetnicima da nastave promišljati i stvarati unutar jedne od najkompleksnijih i najintimnijih tema u umjetnosti, kako je u predgovoru izložbe napisala autorica koncepcije i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Ivo Šebalj

 

Otvorenje izložbe 4. trijenala autoportreta 'Pojam o sebi' održava se 5. rujna u 20 sati u Galeriji Prica (POU Samobor).

Đuro Seder

 

ELIPSO

Izdvajamo