IN MEMORIAM

ŠIBENSKI KRAJ TUGUJE ZA DOBRIM ČOVJEKOM MIHOM U 65. godini preminuo je vrsni slikar, pjesnik dobrotvor i humanist

    AUTOR:
    • Ante Talijaš

  • OBJAVLJENO:
  • 24.05.2019. u 09:00

Vladimir Mihoković

U 65. godini nakon kratke bolesti preminuo je Vladimir Mihoković – Miha. Tužna vijest o odlasku ovog vrsnog profesionalnog slikara, pjesnika, dobrotvora, humaniste – dobrog čovjeka Mihe bolno je odjeknula među njegovim Šibenčanima i Vodičanima.

Rodio se 1954. godine u Šibeniku, a slikanjem se počeo baviti već za dječačkih dana. Nakon završenog fakulteta likovne pedagogije, kao slobodni umjetnik profesionalno se bavio slikarstvom. Od 1985. godine živio je u Vodicama i neumorno stvarao u ateljeu svoje obiteljske kuće. Miha se na platnu izražavao u raznovrsnim tehnikama – od ulja, akrila, akvarela do pastela i grafike, zidnim i kombiniranim tehnikama,  a radio je i mozaike, instalacije. Na hrvatskoj i europskoj slikarskoj sceni Miha je bio poznat kao vrsni majstor impasto tehnike i mekih sfumato prijelaza toplih zemljanih tonova. Na njegovim slikama dominiraju motivi mora, brodova i maslina, religiozne i duhovne teme,  a posebno upečatljivi su njegovi snoviti prikazi veduta gradova i mjesta šibenskog kraja. Tijekom bogatog stvaralačkog opusa održao je 50 samostalnih izložbi i sudjelovao na 140 skupnih izložbi u Hrvatskoj i brojnim europskim državama. Ilustrirao je zbirke pjesama i knjige, pisao poeziju, a kao kantautor objavio je četiri nosača zvuka.

Vladimir Mihoković Miha jedan je od osnivača i istaknuti član vodičke Likovne udruge 'More', a bio je i dugogodišnji član slikarske udruge Grupa 9 Šibenik. Bio je i jedan od utemeljitelja ogranka Matice Hrvatske u Vodicama devedesetih godina prošlog stoljeća. Kroz njegovu plodnu umjetničku karijeru dugu gotovo pola stoljeća, krasila ga je humanost i dobrotvorstvo. Nerijetko je organizirao prodajne izložbe svojih slika, od kojih je sav prihod donirao djeci poginulih hrvatskih branitelja. 

Uz to što je bio vrsni slikar, Miha će ostati upamćen kao jaka duhovno-religiozna osoba i propovjednik – 43 godine bio je pastor kršćanske Baptističke crkve u Šibeniku.

Posljednji ispraćaj Vladimira Mihokovića Mihe bit će u subotu na šibenskom gradskom groblju Kvanj u 14,30 sati, a pokop je na mjesnom groblju Kod Gospe u Vrpolju u 15 sati.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo