IZLOŽBA TJEDNA

SLIKARSKI MEMENTO Posljednji stvaralački dani Ive Šebalja

Od sutra se u Galeriji umjetnina Split može pogledati izložba Ive Šebalja “Slikarski memento 1994. do 2001. godine. Kustos je izložbe arhitekt Nenad Fabijanić koji je bio dobar prijatelj s pokojnim slikarom. Prije splitskog predstavljanja, izložba se mogla pogledati i u zagrebačkoj Modernoj galeriji. S Fabijanićem na izložbi rade i Zdenko Rus i Biserka Rauter Plančić.

Prikazane su uljane slike, studije i sliko-crteži nastali devedesetih godina prošloga stoljeća, kao i javnosti dosad posve nepoznat umjetnikov diptih “Moj memento na barbarstvo u crkvi u Kninu”. Ivo Šebalj nije prisutan u percepciji šire javnosti onoliko koliko bi trebao biti, no sam je za života bio poprilično samozatajan, rijetko je izlagao i to svojom voljom.

Iako se o njemu, doduše, nešto pisalo devedesetih, kada je već ušao u deveto desetljeće života, i kada datira i većina radova na ovoj izložbi, za Ivu Šebalja moglo bi se tvrditi da je do danas ostao najbolje čuvana tajna hrvatske umjetnosti. To je vrijeme kada se slikar okreće mediju erotike, u svojem zrelijem stvaralaštvu.

S podjednakim intenzitetom slika klasične motive, kojima se i ranije bavio, kao što su Akt, Slikar, razne životinje. Pas, Mačak. Slikar je tijekom života pobolijevao često, no uspio je unatoč bolestima, na sreću, doživjeti pozne godine. Među prvima su ga podržavali njegov kolega Edo Murtić, potom Veselko Tenžera i Vlado Gotovac koji je pisao predgovor prvoj samostalnoj izložbi Ive Šebalja 1970., kada je umjetniku već bilo 58 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50