IZLOŽBA TJEDNA

SLOBODA UMJETNOSTI U zagrebačkoj Galeriji Forum Santiago Sierra bavi se cenzurom i manipulacijom koje se jasno ocrtavaju na kulturu

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2020. u 15:16

, Image: 397032040, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic., Model Release: no, Credit line: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Rad 'Politički zatvorenici u suvremenoj Španjolskoj'

U Galeriji Forum otvorit će se izložba "Cenzura i sloboda izražavanja" koja se bavi temom slobode u umjetnosti.

Jedna je od tema izložbe kako se "učinci cenzure, agitacije i manipulacije u današnje vrijeme jasno ocrtavaju na kulturu i medije.

Autore kritičkih apela nerijetko se zloupotrebljava u političke svrhe, a njihove pozicije i izjave iskrivljavaju se kako bi se njima utažilo potrebu za senzacionalizmom. Sve je češća pojava da se umjetnike zbog njihova rada osuđuje na kazne zatvora, njihova su umjetnička djela podvrgnuta cenzuri..."

Okosnica je izložbe rad 'Politički zatvorenici u suvremenoj Španjolskoj' (Presos políticos en la España contemporánea) Santiaga Sierre, čije je predstavljanje na ARCO-u, najvećoj umjetničkoj izložbi u Španjolskoj, otkazano 2018. godine. Rad umjetnica Silke Maier-Gamauf i Romane Hagyo tretira znatno veću zastupljenost muškaraca u okviru historiografije.

Mirkan Deniz intenzivno se bavi poviješću kurdskog naroda. Koncept izložbe potpisuju Casal Català - Katalonsko kulturno društvo u Beču i Galerija Rudolf Leeb.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo