JEDINSTVENA TEKSTURA

ŠOKANTNO OTKRIĆE: PICASSA JE OPSJEDALO SLIKANJE IZMETOM Unuka slavnog slikara otkrila obiteljsku tajnu

 Getty Images
Koristio je pamuk s izmetom svoje trogodišnje kćeri Maye kako bi naslikao jabuku na svojoj slici 'Mrtva priroda' 1938. godine

Diana Widmaier Picasso, unuka slavnog španjolskog umjetnika Pabla Picassa otkrila je obiteljsku tajnu: njen djed koristio je pamuk s izmetom svoje trogodišnje kćeri Maye kako bi naslikao jabuku na svojoj slici 'Mrtva priroda' 1938. godine. Naime, Picasso je smatrao da izmet djevojčice ima jedinstvenu teksturu i oker boju upravo zato što je dojena majčinim mlijekom, zahvaljujući Marie-Thérèse Walter, Mayinom majci i Picassovoj tadašnjoj družici.

Veza tada 45-godišnjeg Picassa s Marie-Thérèse otpočela je kada je ona imala 17 godina i pozirala mu za njegove slike dok je još bio sa svojom prvom ženom Olgom Khokhlovom. Na vijest da njen suprug očekuje dijete s novom ljubavnicom, Olga je smjesta spakirala kofere i preselila se na jug Francuske s njihovim sinom Paulom. (Nisu se službeno rastali jer je Picasso želio izbjeći podjelu imovine, već su živjeli odvojeno sve do njene smrti 1955.)

Diana Widmaier Picasso, grand-daughter of Pablo Picasso, poses beside a 1938 portrait of her mother entitled 'Maya in a Sailor Suit' at the National Portrait Gallery in London, Britain, October 5, 2016.  REUTERS/Dylan Martinez - RTSQUB4
REUTERS
Diana Widmaier Picasso uz portret svoje majke iz 1938.

Obiteljska tajna Diane Widmaier Picasso o neobičnom slikarskom materijalu Pabla Picassa objavljena je u knjizi 100 Secrets of the Art World, a prenesena je u The Art Newspaper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:16