KULTURNI SKANDAL

Splićani bijesni: Umjesto Dalijevih grafika, izloženi obični plakati

 Vilić/CROPIX
Autor postava najavio je izložbu autorskih grafika Salvadora Dalija, a izložene su samo nenumerirane reprodukcije, dakle najobičniji plakati

Pompozno otvorena izložba stotinjak grafika Salvadora Dalija inspirirana Danteovom “Božanstvenom komedijom” pretvorila se u splitski kulturni skandal.

Naime, ispostavilo se da nije riječ o autorskim grafikama nego o daleko manje vrijednim reprodukcijama u tehnici litografije koje najpoznatiji svjetski nadrealist nije ni signirao niti numerirao. Umjesto očekivanih unikatnih grafika, splitskoj je publici, kako tvrdi Matko Trebotić, ponuđena artistička prijevara.

Dalmatinski potrošač

Dok sam autor izložbe Nikola Bojić umanjuje razmjere skandala tvrdeći da su izložene litografije nastale “pod budnim okom” samoga Dalija, a služba za kulturu grada Splita lopticu odgovornosti prebacuje na galeriju Laval Nugent, organizatora izložbe, dotle splitski kulturnjaci tvrde:

- Ovo je samo nastavak podvale kakva se već dogodila i lani s izložbom Marca Chagalla. I tada su pod autorske grafike bile podvaljene reprodukcije.

- Što se događa kad se krivo deklarira roba, pitanje je za “Dalmatinskog potrošača” - u šaljivom tonu prokomentirao je ovaj slučaj Božo Majstorović, ravnatelj Galerije umjetnina u kojoj je nedavno zatvorena vrijedna izložba autorskih grafika Francisca De Goye. Na sličnu su podvalu prošle godine nasjeli Splićani, ironično će Majstorović, kada su pokazali “ozbiljan senzibilitet” za modernu umjetnost kupujući navodne Chagallove grafike.

Falsifikati, šarlatanstvo i prijevare - zajednički je nazivnik za Dalijevu i Chagallovu izložbu u Splitu - komentar je Gorkog Žuvele, umjetnika i profesora na Akademiji.

Pozivanje na struku

Žuvela ovakve izložbe smatra nepotrebnim trošenjem novca koji je pametnije uložiti u gradsku umjetničku produkciju. Zamjera stručnim službama grada što nisu u stanju procijeniti vjerodostojnost onoga što se prikazuje.

Mateo Perasović, predsjednik HULU-a, izložbu smatra neozbiljnom, jer nema ni traga vrijednosti koja je spektakularno najavljena. Tu nije riječ o Dalijevoj rukotvorini, nego o pitanju je li on uopće imao prilike te vidjeti ih. Ne umanjujući veličinu umjetnika, Perasović napominje kako se svi uvijek pozivaju na struku, pa bi to kad je o izložbama riječ mogao i Grad Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:29