SPRINT

SPORT U DJELIMA SUVREMENIH UMJETNIKA Članovi Torcide izlažu uz Vaska Lipovca i Hrastu

 Joško Ponoš / CROPIX

Umjetnik Vedran Perkov našao se u ulozi kustosa te je u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, na izložbi u suorganizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, postavio izložbu pod nazivom “Sprint”.

Na izložbi su umjetnički radovi suvremenih hrvatskih umjetnika koji se bave temom sporta u njegovim brojnim oblicima. Kako se navodi uz izložbu: “U fokusu je kulturološko ozračje; odnosno preispitivanje osjetljive spone između umjetnosti i sporta, dva pandana ljudskog djelovanja koji se poistovjećuju s trošenjem slobodnog vremena ili dokolicom, a koja često bivaju isključivi jedan prema drugome. Uz pomoć radova prikazanih na izložbi posvjedočit ćemo o povezanosti ovih dvaju fenomena. Radovi inspirirani sportom odišu udivljenjem, ironijom ili humorom, no nikako ravnodušnošću.”

Od medija su na izložbi pokazani slika, skulptura, fotografija ili spomeničko rješenje, neumjetnička rješenja anonimnih autora koja su svoju inspiraciju pronašli u umjetnosti kao i dokumentacija nekih od najvažnijih splitskih sportskih trenutaka viđenih okom umjetnika. Među izlošcima su morska medvjedica Adriana, simbol Mediteranskih igara 1979., rad slovenskog autora Oskara Kogoja, vizualni identitet tih igara Borisa Ljubičića, potom “Trkač” iz 1994., jedna od mnogih sportskih figura Vaska Lipovca, model za spomenik Draženu Petroviću Kažimira Hraste, zatim rad Borisa Šituma “Hajdučko srce”: Isus sa znakom Hajduka. Izlažu se fotomontaže Tanje Deman, umjetnice koja se često bavi pitanjem kolektiva: u konkretnom slučaju, Poljud i Arena pretvoreni su u nadrealističke elemente, interpretacija Brucea Leea u verziji Tanje Ravlić, potom video koji potpisuje Ivan Ladislav Galeta, a riječ je o snimci vaterpolo utakmice u kojoj je lopta s kojom se igra uvijek u sredini ekrana. Također se interpretira i navijačka skupina, kako tumači Perkov: “Potaknuti nezadovoljstvom stanjem u klubu, njegovim vodstvom i politikom, članovi navijačke skupine Torcida izveli su nekoliko urbanih intervencija i performansa. Vizualno su izuzetno upečatljivi, i odlično izvedeni, Žuti Peristil i Zamotani Marulić. Oba su rada bliska umjetničkom izričaju, iako im to nije bila svrha. Izlažu i Matko Trebotić, Momčilo Golub, Renata Poljak, Neno Mikulić, Siniša Labrović, Sandra Sterle i niz autora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:47