TULUM KAO DA JE 1364.

SREDNJOVJEKOVNI LJETNI FESTIVAL Kad je Rab oslobođen od Mletaka, fjera je trajala dva tjedna

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.07.2018. u 09:34

 • Ivica Tomić / Novi list/CROPIX

  Rabska fjera 2015.

   

  RAB - Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, 17. Rabska fjera, otvoren je u srijedu pucnjem topa nakon kostimirane povorke ulicama grada i podizanja zastave.

   

  Rabsku fjeru proglasio je otvorenom gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

   

  Bili su tu i direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ministar turizma Gari Cappelli kao izaslanik predsjednika Vlade RH te saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar na Rabu Josip Borić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

   

  Trodnevni festival na ulice Raba donosi i 700 kostimiranih sudionika.

   

  U četvrtak, drugog dana festivala, na blagdan svete Ane, kostimirani bačvari, postolari, zlatari, klesari, tesari, svjećari, pekari, kovači i drugi predstavit će srednjovjekovne obrte i zanate.

   

  Ispod Pjacete, u gradskoj luci, posjetitelji će se moći upoznati sa starim ribolovnim tehnikama i kušati jela od ribe te druge gastronomske delicije među kojima i najpoznatiju otočku poslasticu, rapsku tortu.

   

  Na blagdan svetog Kristofora, zaštitnika Raba, priređen će biti viteški turnir s rapskim samostreličarima. Rabska fjera zatvara se u ponoć velikim vatrometom.

  Ivica Tomić / Novi list/CROPIX

  Rabska fjera 2015.

   

  Festival se temelji na nekadašnjoj fjeri koja je prvi put priređena u srpnju 1364. godine kad je gradskog vijeće željelo zahvaliti kralju Ljudevitu Velikom za oslobođenje Raba od Mletaka.

   

  U to doba je fjera trajala dva tjedna a kao trodnevna manifestacija je obnovljena 2002.

  Izdvajamo