CIKLUS PETRA HRANUELLIJA

STAKLENE ŽENSKE FIGURE MAJSTORA LIČKOG KAMENA Izložba erotskog naboja u Muzeju antičkog stakla

 Srđan Vrančić / CROPIX

“Čekala svog muža”, “Balerina”, “Nevjesta”, “Nimfa”, “Kentaur i Venera”, neki su od naziva skulptura Petra Hranuellija, koji daju naslutiti tematsku okosnicu njegove izložbe, koja se 6. svibnja otvara u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Riječ je, naime, o dominantno figurama ženskih likova, nerijetko i povijesnim referencama, iako ne isključivo.

Obljetnica muzeja

Hranuellijeve su skulpture napravljene od stakla, materijala kojima se umjetnici rjeđe služe i koji nije lak za oblikovanje. Povod ovoj izložbi koja će se otvoriti 6. svibnja deseta je godišnjica muzeja. Podsjetimo kako ga je u zamahu izgradnje muzeja, inicirao tadašnji ministar Božo Biškupić.

U svakom slučaju, Hranuelli je umjetnik koji se do sada okušao u mnogim kiparskim formama. Izlaže stotinjak skulptura manjeg formata, prvi put kao cjelinu, koje su nastale tijekom zadnje dvije godine.

Njegov je dosadašnji opus najpoznatiji po kamenim skulpturama, birao je najčešće kamen koji je pronalazio u neposrednoj blizini, na rodnome Braču, a još češće u Lici gdje ima atelje. Pisalo se kako je jedan od prvih umjetnika koji radi u ličkom kamenu.

Hranuelli je, podsjetimo, rođen u Supetru, živio je u Postirima na Braču sve do sredine devedesetih, kad odlazi u Zagreb, a izlaže od svoje devetnaeste godine života. Nisu mu strane niti promocije radova svojih kolega iza kojih stoji.

Plavkaste nijanse

Predgovor izložbi napisao je Zvonko Maković koji među ostalim tumači kako Hranuelli radove izvodi na pomalo hibridan način: “Izvodi ih kao da nije staklo materijal što ga oblikuje, nego kamen, štoviše mramor. Zaista, riječ je o identičnome postupku brušenja i glačanja do različitoga stupnja glatkoće i sjaja površine.”

Brojne skulpture od stakla, plavkasto-zelenih nijansi, tako su zapravo usavršile raniju formulu primjenjivanu u djelima rađenim u kamenu. Figure su taktilne, materijal stakla im daje prozirnost, sjaj, glatkoću, a u dobrom dijelu je prisutan i erotski naboj. Podsjetimo kako je Hranuelli u zbirci Jozo Kljaković u Zagrebu imao zapaženu izložbu “Zub”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:37