NESVRSTANI

ŠTO SE SVE NUDI NA PRODAJNOM SAJMU UMJETNINA U LAUBI Od grafika za 15 eura do instalacije od zlatnih kugli za 40 tisuća eura

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA
 

Atmosfera koja je vladala na otvaranju prodajnog sajma umjetnina u Laubi bila je upravo onakva kakva se očekuje od ovakve manifestacije.

Mnoštvo posjetitelja različitih profila, ne samo umjetnički krugovi, potom galeristi i umjetnici koji stoje u odjeljcima u kojima je zastupljena njihova galerija i odgovaraju na pitanja zainteresiranih. Nisam, doduše, svjedočila niti jednoj konkretnoj novčanoj transakciji, no valja vjerovati da je to tek zagrijavanje u buduću kupnju, jer sajam ostaje otvoren do 27. svibnja.

Problem je da nisu svi istaknuli cijene, zapravo su istaknute cijene u manjini, pa se posjetitelj treba posebno raspitivati.

Cijene u eurima i kunama

Ako ste došli bez predznanja o događaju, učinit će vam se da je riječ o izložbi neobične koncepcije, zato bi bilo bolje da su cijene istaknute pa da se zna na čemu smo.

Jedan od rijetkih koji je to učinio je galerist Branko Spaić, u ime Galerije 3.14. Ova je galerija, kaže Spaić, išla na klasike Vladimira Dodiga Trokuta, čija se instalacija prodaje za 13 tisuća eura, dok se instalacija s potpisom Dubravke Rakoci prodaje za 17 tisuća eura (neki su cijene istaknuli u eurima, drugi u kunama). Galerist Radovan Beck također se odlučio za klasike pa tako instalaciju od pozlaćenih kugli umjetnika minimalizma Mladena Galića prodaje za 40 tisuća eura.

Bruno Konjević / HANZA MEDIA
Radovan Beck

No, naći će se umjetnina i za one tanjeg džepa. Primjerice, u dijelu Laube koji je zauzeo Oris, prodaju se grafike i crteži mlade ilustratorice Klarxy, nastali na temelju njezina grafičkog romana, a cijene se kreću između 50 i 120 kuna. Vrijedno je preporuke. Mogu se kupiti i crteži dobitnika nagrade Pritzker Alvara Size za 975 kuna. Galerija Greta, kako nam je rekao Smiljan Tolj, odlučila se na rad jednog umjetnika, koji će za nekoliko tjedana imati i izložbu kod njih: riječ je o slikaru i kiparu sa svojevrsnim pop artističkim senzibilitetom Denisu Kraškoviću. Cijene su njegovih slika oko tri tisuće eura, dok je skulptura neandertalca jedanaest tisuća eura. Galerija Kranjčar zastupa radove u različitim medijima. Cijene su, kako nam je rekao Josip Joško Tešija, sljedeće: rad Ivana Posavca je sedam tisuća eura, Damira Stojnića tisuću, Zlatka Kesera devet tisuća, Eugena Fellera šest. U Galeriji Ateljea Žitnjaka, koja je prva pri obilasku, na samom ulazu, također je čitav niz umjetnika, pronašli smo grafike Hrvoja Mitrova po cijeni od 500 eura. Galeriju Poola iz Pule zastupaju među ostalima djela Bojana Šumonje i Radovana Kunića. Šumonjine male slike koštaju oko 400 eura, a velike tri tisuće.

Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Street art umjetnici

Galerija Siva prodaje radove ponajviše street art estetike, među ponuđenima su slike s potpisima Sarmi ili Smelly Feeta. Galerija 90-60-90 nudi radove konceptualne umjetnosti, izdvojimo one Igora Grubića. Galerija Zen Contemporary Art među ostalim prodaje i slike Martine Grlić. Laubu predstavljaju street art umjetnici koji zajednički djeluju kao Tarwuk, ilustratorica Tea Jurišić, kipar Kristijan Kožul, radovi slikara mlađe generacije Stipana Tadića, kao i slikara starije generacije Đure Sedera. Kako se prodaju većinom radovi nastali u posljednjih nekoliko godina, Sederova slika iz 1968. godine među najstarijima na izložbi. Poseban koncept ima Galerija Tuntplok. Riječ je, naime, o nazivu četvrtog po redu glazbenog albuma grupe TBF koji je pratila izložba dvanaestorice splitskih umjetnina: na temelju tog odabira Toni Horvatić sada je odabrao dvanaest umjetnika za izlaganje u Laubi.

Naziv je ovog događaja “Nesvrstani - tjedan za ljude i umjetnost”, a Tomislav Kličko, koji je na čelu Laube, pokrenuo ga je jer vjeruje da nesvrstani, odnosno galerije koje nisu dio službenih institucija, također definiraju suvremenu likovnu scenu i da imaju što pokazati. Noć prije zatvaranja predviđen je koncert Mayalesa, a tijekom manifestacije i niz okruglih stolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:19