VRIJEDNA IZLOŽBA

Sto tisuća vidjelo izložbu Pabla Picassa

ZAGREB - Izložbu "Remek-djela Muzeja Picasso", otvorenu 23. ožujka u Galeriji Klovićevim dvorima, do danas je vidjelo 100 tisuća posjetitelja, a tim je povodom u toj galeriji organiziran doček i proglašenje 100-tisućitog posjetitelja - Slavice Radić iz Splita.

"Jako smo zadovoljni, 24 dana prije zatvaranja izložbe došli smo do brojke od 100 tisuća posjetitelja i od prodaje ulaznica zaradili predviđenih četiri milijuna kuna. Publika je odlično reagirala na izložbu i drago nam je što smo dokazali kako je moguće realizirati ovako skup i zahtjevan projekt", rekla je ravnateljica Galerije Klovićevih dvora Marina Viculin.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je da zanimanje za tu izložbu, a osobito brojka od sto tisuća posjetitelja mjesec dana prije njezina zatvaranja, pokazuje i kolika je potreba publike za vrijednim i kvalitetnim kulturnim zbivanjima.

"Osim što je pokazala da je spremna i za najzahtjevnije izložbene projekte, Galerija Klovićevi dvori potvrdila je i poziciju regionalnoga kulturnog središta", dodala je.

Izložba "Remek-djela Muzeja Picasso" obuhvaća više od stotinu umjetnikovih djela, od njegovih prvih dviju slika koje je 1895. godine naslikao kao 14-godišnjak, do posljednih. Izložba prati glavna razdoblja Picassova stvaralaštva te različite medije njegova istraživanja likovnog izričaja, a završava autoportretom "Nedjelja", svojevrsnim hommageom Velazquezu, Rembrandtu i Goyi koji je umjetnik završio dvije godine prije smrti.

Picassova djela izišla su iz pariškoga muzeja zato što je on 2009. godine zatvoren zbog obnove.

Izložba je dosad obišla Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kanadu i Kinu, a u Zagrebu će gostovati do 7. srpnja.

Picassova djela nakon svjetske turneje vratit će se u Nacionalni muzej Picasso, koji čuva najveću javnu zbirku njegovih djela na svijetu, a dosad ju je vidjelo više od 12 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:21