SKANDAL U UMJETNIČKOM SVIJETU

SUD NALOŽIO EKSHUMACIJU POSMRTNIH OSTATAKA SLAVNOG SLIKARA Tko je Španjolka koja tvrdi da je nezakonita kći Salvadora Dalíja?

 Profimedia, AKG
Ako se tvrdnja Pilar Abel pokaže istinitom, dobit će pravo na prezime i četvrtinu umjetnikova imetka, čija se vrijednost procjenjuje na oko 300 milijuna eura

Španjolski sud donio je u ponedjeljak odluku kojom je odobrio ekshumaciju tijela Salvadora Dalíja kako bi se utvrdilo je li najpoznatiji nadrealistički slikar bio otac Španjolke koja tvrdi da on to jest.

Pravna bitka počela je prije dvije godine, u 2015., kada je Pilar Abel, inače astrologinja i tumač tarot karata na lokalnoj televiziji, koja živi u katalonskom gradiću Geroni, podigla sudsku tužbu. Tužila je španjolsku državu i Dalíjevu umjetničku fondaciju, kojima je Dalí nakon smrti ostavio svu svoju imovinu i još puno vredniji umjetnički opus. Ako se njezina tvrdnja nakon ekshumacije i obdukcije pokaže istinitom, Abel će dobiti pravo na Dalíjevo prezime i četvrtinu njegova imetka, čija se vrijednost procjenjuje na oko 300 milijuna eura. Fondacija koja upravlja umjetnikovom ostavštinom već je najavila žalbu na postupak ekshumacije.

Pilarina majka

Dalíjevo tijelo pokopano je u kripti ispod pozornice kazališta i muzeja u njegovom rodnom gradu Figueresu, koji je sam projektirao 1960-ih godina, a koje je veliki nadrealistički objekt, danas u potpunosti posvećen njegovu liku i djelu. Tamo se nalazi najveća postojeća kolekcija njegovih radova koja pokriva sve vremenske periode u kojima je stvarao i sve forme kojima se izražavao - od slika, trodimenzionalnih kolaža, skulptura i mehaničkih uređaja, pa sve do posebno projektirane prostorije u kojoj iz određenog kuta kompozicija namještaja podsjeća na lice poznate glumice Mae West.

Pilar Abel je već imala pokušaj dokazivanja očinstva testiranjem materijala koji je bio na Dalíjevoj smrtnoj maski, ali biološki ostaci nisu bili dovoljno očuvani da bi se iz njih moglo reproducirati njegov DNK. Prema izvještavanju BBC-ja, ekshumacija je tako postala jedino preostalo rješenje koje bi moglo dovesti do materijala za pouzdanu analizu, zbog čega bi se taj proces mogao pokrenuti već idući mjesec.

Za velikog se umjetnika, koji je bio poznat po burnom ljubavnom životu, do sada vjerovalo da nema potomaka. Majka Pilar Abel, Antonia Martínez, radila je kao domaćica u jednoj španjolskoj obitelji, koja je često odlazila na ljetovanje u Cadaqués, gdje je Dalí također imao svoju rezidenciju.

Abel, koja je rođena 1956. godine, tvrdi da su se on i njezina majka upoznali godinu prije i imali ljubavnu aferu u kojoj je ona začeta. Njezina majka tada je imala 25 godina, a poznati umjetnik 51. Nakon kraja ljetovanja, Martínez se vratila u Figueres, gdje je živjela i, prije no što je rodila, udala se za drugoga muškarca.

Majka joj je, tvrdi Abel, često spominjala aferu i otvoreno govorila da je njezin otac upravo Dalí. U prilog svojoj tvrdnji ističe i fizičku sličnost sebe i slikarskog velikana; gotovo svi važni svjetski mediji prenijeli su njezinu izjavu u kojoj je za sebe rekla da izgleda poput “Dalíja bez brkova.”

Još 2015., kada je tek podigla tužbu, Pilar Abel se referirala i na svoju vidovitost, za koju također vjeruje da ju je naslijedila od poznatog nadrealista.

“Mislim da je moj dar povezan s njim. Nitko drugi u mojoj obitelji ga nema. To je nešto s čime se rodiš i što nosiš u sebi. On je vjerovao u paranormalno i neobjašnjivo, zbog čega mislim da smo povezani”, izjavila je prije dvije godine za španjolski El Confidencial. Dalíja je, kaže, za njegova života na ulicama Figueresa susrela četiri ili pet puta, kada su se srdačno pozdravili.

Španjolski list El Pais prenosi da je Abel prvi put čula da joj je otac poznati nadrealist od svoje bake, majke čovjeka kojeg je cijeloga života smatrala svojim ocem. “Znam da nisi dijete mojega sina, nego velikog slikara, ali svejedno te jednako volim”, navodno je baka govorila djetetu, koje je nazivala “neobičnom poput njezinog oca”.

Supruga Gala

U vrijeme kada je Abel navodno začeta, Dalí je već bio u braku sa svojom suprugom Galom, Ruskinjom s kojom je i živio u spornoj kući na obali u Cadaquésu, koja je danas također pretvorena u muzej.

Priča Gale i Dalíja jedna je od zanimljivijih, ali i kompliciranijih ljubavnih priča poznatih umjetnika. Gala je bila 10 godina starija od Dalíja, a upoznali su se 1929. U to je vrijeme ona već bila udana za pjesnika Paula Eluarda, s kojim je imala kćer, a, unatoč tome što je bila u braku, paralelno je bila i u vezi sa slikarom Maxom Ernstom. Pet godina nakon što su se upoznali, par se i vjenčao. S obzirom da je ona već prije bila udana, prije vjenčanja su od pape tražili razvod i dozvolu za ponovni obred.

Postoji veliki broj kontroverzi i teorija o njihovom ljubavnom životu. Jedna od njih je da je Dalí imao fobiju od ženskih genitalija, zbog čega je, kada je upoznao Galu, još uvijek bio djevac.

U svojoj autobiografiji pisao je o svojoj seksualnoj nesigurnosti i prekomjernoj masturbaciji, koja je u njemu izazivala veliki strah jer se u to vrijeme još vjerovalo da ona uzrokuje homoseksualnost i impotenciju.

Rašireno je i vjerovanje da je Dalí bio takozvani kandaulist, čovjek sklon seksualnim fantazijama u kojima svojoj ženi dopušta odnose sa drugim muškarcima, a koje onda sam voajerski promatra. Tome u prilog, poznato je da je Gala tijekom braka imala više veza sa strane, koje je Dalí odobravao, a među ostalim je bila i sa svojim bivšim suprugom Eluardom.

Jedno vrijeme pričalo se da je i Dalí nevjeran svojoj supruzi, kada ga se povezivalo s pjesnikom Federicom Garciom Lorcom, s kojim je bio vrlo blizak u mladosti, no sam umjetnik je opovrgnuo takve glasine.

Velika inspiracija

Unatoč činjenicama (i nagađanjima) koje, prema uvriježenim društvenim normama, ukazuju na određeni nesklad u odnosu, Gala i Dalí uvijek su ostavljali dojam para koji je savršeno funkcionirao. Bila mu je velika inspiracija za stvaranje i najjača podrška, a čak je radila i kao njegova agentica za prodaju umjetnina i dogovaranje izložbi. “Polirat ću Galu kako bi sjala, učiniti je najsretnijom što mogu, mariti za nju više nego za sebe, jer bez nje bi sve završilo”, napisao je o svojoj muzi.

Ipak, par se 70-ih godina razdvojio. Dalí je Gali kupio dvorac u koji se preselila, a u koji je on dolazio isključivo s najavom i njezinom dozvolom. Umrla je 1982. godine, a pokopana je u tom istom dvorcu, koji je danas također pretvoren u muzej.

Javnost je podijeljena oko ishoda slučaja Pilar Abel. Još 2015. oglasio se Nicolas Descharnes, čiji je otac bio Dalíjev tajnik i koji je skupa s njim napisao nekoliko biografija velikog slikara. Tada je rekao da ne postoji apsolutno nikakva šansa da je Abel u krvnom srodstvu s Dalíjem.

Bilo kako bilo, skora DNK analiza će pokazati istinu. Ako pokaže da je doista začeta u vezi koju je Martínez imala s poznatim nadrealistom, Pilar Abel vjerojatno čeka još nekoliko godina na sudu radi borbe za imovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:44