SKULPTURALNE INTERVENCIJE

TIJELA I STVARI, IZGUBLJENO-NAĐENO Uz suglasnost štrajkaša, umjetnica Tina Gverović u Francuskom paviljonu postavlja svoju instalaciju

Izložba Tijela i stvari, izgubljeno – nađeno autorice Tine Gverović otvorit će se 26. studenoga u 12 sati u Francuskom paviljonu, a uz suglasnost štrajkaškog odbora djelatnika SC-a koji su od 16. studenoga u štrajku zbog nepotpisivanja usuglašenog Kolektivnog ugovora kojim se reguliraju osnovna radnička prava.

Umjetnica je izložbu ostvarila u suradnji s Benom Cainom i Alexisom Taylorom, a instalacija uključuje 6 slika na platnu (Tina Gverović, 200 x 300 cm, akril i gvaš na platnu, 2016.) i audio rad u izvedbi Alexisa Taylora, postavljenog unutar instalacije. Slike i audio element postavljeni su unutar serije skulpturalnih intervencija – koje su osmislili Ben Cain i Tina Gverović - sačinjenih od građevinskog materijala, pijeska, blokova, plastičnih cijevi, vanjske rasvjete i industrijskih svjetala.

Polazišna točka ovog rada serija je šest slika velikih dimenzija nastalih u relaciji s povijesnim kontekstom izlagačkog prostora. Radovi se fokusiraju na različite procese kao što su odjeci, sedimentacije, nakupljanja, povijesti/materijalnosti određene robe za razmjenu i vrijednih dobara, kao i pitanja povezanih s migracijom, viškovima u proizvodnji, tijelima u tranzitu te tijelima u tranziciji.

Tina Gverović diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997., završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu u Nizozemskoj 2000., te doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu 2013. godine. Radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa. Njen rad često uključuje dezorijentirajuće instalacije i bavi se pitanjima vezanim uz prostor, teritorij i identitet, te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno. Nedavne izložbe uključuju izlaganje na Suzhou Documents - Biennial, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Raum mit Licht galeriji, Tate Britain, Tate Modern, MSUB, SE8 galeriji i Garden of Learning – Busan Biennial. Sudjelovala je na rezidencijalnim programima u Švedskoj, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba će biti otvorena do 15. prosinca, radnim danom od 14 do 20 te subotom od 10 do 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24